(PHOTO) Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) u Gordan Jandroković u službenom je posjetu Talijanskoj Republici, koji je započeo sastankom s predsjednicom Senata talijanskog Parlamenta Mariom Elisabetom Alberti Casellati.

Sugovornici su, uvodno, bilateralne odnose ocijenili vrlo dobrima. Predsjednik Sabora istaknuo je da su Hrvatska i Italija susjedne zemlje povezane zajedničkom prošlošću, kulturom i tradicijom te da postoje mnoga područja od zajedničkog interesa na kojima se suradnja može dodatno unaprijediti. Zahvalio je Italiji na potpori Hrvatskoj tijekom procesa pristupanja EU-u, kao i na onoj koju danas pruža našem pristupanju Schengenu i eurozoni.

Parlamentarna suradnja

Jandroković i Alberti Casellati su se složili da je potrebno intenzivirati parlamentarnu suradnju na svim razinama. S obzirom na to da od 2015. nije bilo susreta na najvišoj parlamentarnoj razini, predsjednik Sabora uputio je poziv predsjednici talijanskog Senata da posjeti Hrvatsku - što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Sugovornici su se dotaknuli i unaprjeđenja položaja hrvatske manjine u Italiji - u pokrajinama Molise i Furlanija-Julijska krajina - te potrebe daljnje potpore dviju država radi očuvanja njihovoga kulturnog i jezičnog identiteta. Predsjednica Senata izrazila je zadovoljstvo položajem talijanske manjine u Hrvatskoj, istaknuvši da su manjine most između dviju država.

Razmijenjena su i mišljenja o izazovima s kojima se susreće Europska unija, posebno o ilegalnim migracijama, te o situaciji u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Sabora izrazio je zabrinutost položajem Hrvata u BiH te naglasio važnost očuvanja konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvata u toj zemlji.

EU teme & položaj Hrvata u BiH

Nakon susreta s predsjednicom Senata, Jandroković i članovi izaslanstva, u kojem su potpredsjednici Sabora Furio Radin i Željko Reiner te zastupnik Damir Mateljan, sastali su se i s potpredsjednicom Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta Mariom Ederom Spadoni te s predsjednicom Odbora za vanjske i europske poslove Martom Grande.

U razgovorima je istaknuta potreba za osnaživanjem i produbljivanjem međuparlamentarne suradnje, kojoj će pridonijeti redovita razmjena mišljenja na razini odbora za vanjsku politiku i europske poslove, ali isto tako i u okviru regionalnih inicijativa poput SEI-a. U tom smislu, predsjednik Sabora pozvao je talijanski Odbor za vanjske poslove u Hrvatsku.

Od aktualnih europskih tema, razgovaralo se o budućem funkcioniranju Europske unije, kao i o suradnji država članica na području slobode, sigurnosti i pravde - s naglaskom na migracije. Potvrđena je talijanska potpora hrvatskim nastojanjima da što prije pristupi Schengenu i europodručju, kao i prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Razmijenjena su mišljenja i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski zavod sv. Jeronima

Predsjednik Sabora Jandroković u Rimu je posjetio i Hrvatsku crkvu sv. Jeronima te Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima, crkvenu ustanovu u kojoj borave svećenici iz hrvatskih biskupija koji studiraju na poslijediplomskim i ostalim specijalističkim studijima na papinskim sveučilištima u Rimu.

Nakon susreta s rektorom Božom Radošem i hrvatskim svećenicima, Jandroković je istaknuo da Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima ima veliko duhovno i kulturno značenje za cjelokupni hrvatski narod te da ova ustanova kroz povijest svjedoči o povezanosti Hrvata sa Svetim Ocem, Vatikanom i katoličanstvom.

- Želim zahvaliti Zavodu na svemu što čini u očuvanju veza između hrvatskog naroda i Katoličke crkve i na svemu što je učinjeno na očuvanju hrvatskog identiteta, kulture i pripadnosti Katoličkoj crkvi -  istaknuo je Jandroković te dodao da ovo mjesto svjedoči i o povijesti hrvatskog naroda, jer je mnogo Hrvata ovdje našlo svoje utočište tijekom vremena kada su bili progonjeni i kada nisu mogli živjeti slobodno u Hrvatskoj.

Rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima Bože Radoš upoznao je predsjednika Sabora s poviješću hrvatske zajednice u Rimu te s aktivnostima Zavoda u kojemu danas boravi dvadeset pet svećenika koji studiraju na različitim papinskim sveučilištima.