Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj su postojanja današnje Hrvatske, a naša je obveza da ih čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima! Odgovornost svih nas je da svojim ozbiljnim, dosljednim i vjerodostojnim djelovanjem poštujemo i slušamo poruke svih hrvatskih građana i opravdamo njihovo povjerenje - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković čestitajući Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

Odluka o raskidu državnopravnih sveza

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i inozemstvu čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Hrvatski sabor donio je 8. listopada 1991. Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a. Hrvatski sabor time je započeo postupak razdruživanja od dotadašnje države - za koju je utvrdio da više ne postoji - te pokrenuo postupak za međunarodnopravno priznanje samostalne i neovisne države Hrvatske.

Pravo hrvatskog naroda na samostalnu državu

Ova odluka, zajedno s Ustavnom odlukom o samostalnosti i suverenosti  i Deklaracijom o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, koje je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine, potvrdila je pravo hrvatskog naroda na nacionalnu samobitnost, samoodređenje te pravo na suverenu, samostalnu i neovisnu državu.

Time je Hrvatski sabor, kao i mnogo puta tijekom svoje duge povijesti, pokazao nacionalnu i državnopravnu svijest te potvrdio višestoljetnu težnju hrvatskih ljudi za neovisnošću i slobodom i njihovu domoljubnu odlučnost da imaju i stvaraju vlastitu državu na demokratskim vrijednostima.

U obrani suvremene hrvatske državnosti, slobode i demokracije, mnogi su hrvatski branitelji dali svoje živote. Stoga su Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj postojanja današnje Hrvatske, a naša obveza i odgovornost su da ih čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima.

Zemlja vladavine prava i socijalne sigurnosti

Danas, kada imamo neovisnu hrvatsku državu, naša odgovornost i jedini interes moraju biti da svi zajedno, u duhu međusobnog uvažavanja, gradimo Hrvatsku kao sigurnu i prosperitetnu zemlju snažnih institucija, vladavine prava i socijalne sigurnosti, gospodarski razvijenu i demografski obnovljenu, uz izražen društveni osjećaj za pravednost i solidarnost, zaštitu obitelji i njenih vrijednosti te ostvarivanje uvjeta za osnaživanje položaja mladih.

Pritom, odgovornost svih nas je da svojim ozbiljnim, sustavnim, dosljednim i vjerodostojnim djelovanjem poštujemo i slušamo poruke svih hrvatskih građana i opravdamo njihovo povjerenje.

Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

DAN OTVORENIH VRATA HRVATSKOG SABORA

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo hrvatskih građana otvorit će im 8. listopada svoja vrata od 10.00 do 17.00 sati.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je zastupnike da zajedno proslave Dan neovisnosti koji će se obilježiti na Trgu sv. Marka u 12 sati posljednjom ovogodišnjom ceremonijom Velike smjene straže te Danom otvorenih vrata Hrvatskog sabora i susretom s građanima.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/vise-od-tisucu-posjetitelja-na-danu-otvorenih-vrata-hrvatskog-sabora

Poseban program obilaska

Na Dan otvorenih vrata pripremljen je poseban program obilaska zgrade Hrvatskog Sabora uz stručno vodstvo. Građani će moći ulaziti u zgradu bez prethodne najave, uz uobičajeni sigurnosni pregled, u skupinama od 50 posjetitelja.

Obilasci su organizirani svakih 30 minuta, a građani će moći vidjeti saborske prostore koji nisu dio uobičajenih tura za posjetitelje. Program razgledanja trajat će oko 25 minuta. Organiziran je i program obilazaka sa stručnim vođenjem na engleskom jeziku u 12 i 15 sati. Za osobe koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja u redu te prilagođeno kretanje zgradom Sabora.