Danas je ministar rada Mirando Mrsić saborskim zastupnicima predstavio konačnu verziju Zakona o radu (ZOR). Na njegovu konstataciju da je o Zakonu „postignuto suglasje“, oštro su reagirali naši zastupnici. Ovakav ZOR nazvali su Vladinim zamagljivanjem vlastite nesposobnosti. 

Prenosimo ključne naglaske iz izlaganja potpredsjednika Sabora akademika Željka Reinera, potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Ivana Šukera i zastupnika Gorana Marića:

REINER: Protiv ovakvog ZOR-a su svi!

Ovo je potez očajnika, vlade koja skoro u tri godine mandata nije uspjela pronaći rješenje kako potaknuti razvoj gospodarstva. Nema ideje i vizije kako to popraviti, pa svoju nesposobnost zamagljuje ovim zakonom. Umjesto maksimalnog suglasja svih socijalnih partnera, postigli ste oko ovog zakona nešto što je uistinu rijetko u politici - svi su protiv njega! I sindikati, i poslodavci! A kad su svi na koje se ovaj zakon odnosi protiv njega, kako onda Mrsić može reći da je „interesno izbalansiran“.

ŠUKER: Za koga donosimo zakon?

Mrsić je u svom uvodnom izlaganju rekao da je oko ovog zakona „postignuto suglasje“! Tko je suglasan s ovim zakonom?! Jer, i sindikati i Hrvatska udruga poslodavaca izričito su protiv. I onda je logično zapitati se ako su oni na koje se taj zakon odnosi, dakle oni koji stvaraju, imaju radna mjesta i oni koji rade, protiv tog zakona, za koga taj zakon donosimo?

MARIĆ: Obezvrijeđujete radnika!

Do sada su bili strojevi na leasing, automobili na leasing, a sada imamo i radnika na leasing! Nije čovjek ni potrošni materijal, niti roba. Čovjek se ne uvozi kontejnerima, niti se carini i skladišti... A ovakvim ZOR-om se izjednačava s robom!