U nastavku današnjega aktualnog prijepodneva („aktualca“), predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je, zajedno s članovima Vlade, na niz zastupničkih pitanja. I po običaju, deklasirao je oporbene diletante.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-pateticni-ste-bijegom-iz-sdp-zastupnici-demonstriraju-duboko

Među ostalim, Plenković je odgovorio na pitanja Bože Petrova, Brune Esih i Kreše Beljaka. Donosimo ključne naglaske:

Tempi passati - Kasno je za kajanje

Zastupniče Petrov, vidim da se sa sjetom prisjećate vremena kada ste bili dio vladajuće koalicije, ali to su Vam „tempi passati“ - i takvi će i ostati! Što se tiče praćenja pregovora Srbije s EU, priča je dignuta na višu razinu. Posve suprotno od onog što insinuirate! Koordinacija za vanjske i europske poslove, koju vodi MVEP, temeljito prati svaki i najmanji detalj pristupnih pregovora Republike Srbije. RH u svim tijelima EU-a artikulira svoje stavove i komunicira o svakom poglavlju, a osobito o kriterijima koja se odnose na poglavlje 23. - koje je ključno i koje će pratiti Srbiju do samog kraja pregovora.

Ratni zločini su za hrvatsku državu i našu Vladu političko pitanje par exellance, koje dižemo u svakoj prigodi kako u bilateralnim razgovorima, tako i na sastancima u EU-u. Naš je cilj da se svi ratni zločinci procesuiraju. Bitno je naše stalno i kontinuirano zalaganje za hrvatske nacionalne interese. Naravno da razumijemo frustraciju ako je prošlo 27 godina od nekih zločina koji nisu procesuirani. No, to ne može biti odgovornost ove Vlade i aktualnih institucija, ali možemo nadoknaditi ono što se nije napravilo.

Koji napor! Drugo pitanje Brune Esih

Zastupnice Esih, dajem vam veliki plus iz zalaganja u Vašem 2. zastupničkom pitanju od početka mandata. Globalni kompakt o zakonitim migracijama je pokušaj odgovora UN-a na događaje iz 2015. i 2016. godine. Tada su na Općoj skupštini sudjelovali predsjednica RH i ministar Miro Kovač - koji su pozdravili Njujoršku deklaraciju. Pregovori su se vodili na razini stalnih misija, dokument je usuglašen, a na nj je jedino Mađarska tada stavila rezervu. Nitko drugi.

Danas opet dramatične političke bombe u Hrvatskoj bacaju jedni te isti akteri i stranke, koji nastoje uloviti pokoji politički poen. Poanta dokumenta jest reguliranje zakonitih migracija. Bez obzira što Vi tvrdili, u tom dokumentu ne vidimo problem. Pozivam Vas da sami artikulirate svoj stav. Ne da se pozivate na druge, nego da sami kažete što Vam točno smeta.

Kud baš Beljak?

Gospodine Beljak, kud baš Vi o temama kaznenih djela i „uzničkih refleksija“? Vidim da na vrlo bezobrazan način aludirate na rad cijele Vlade kad je riječ o rješavanju sistemske krize u sustavu Agrokor. Trebali biste voditi bar malo računa o OPG-ovima i malim poljoprivrednicima te o njihovom mišljenju. Pitajte i srednje i velike dobavljače - koji su uspjeli naplatiti dugove i ostati na tržištu. Pitajte zaposlenike Agrokora, njih tridesetak tisuća u Hrvatskoj i još toliko u okolnim zemljama, jesu li sretni što imaju posao i plaću. Pitajte sve te aktere koji ističu da je cijeli proces bio svrhovit. To bi Vam moglo poslužiti kao orijentir da se vidi kuda ste odveli HSS - gore, dolje, lijevo, desno, u Amsterdam…