Je li se HDZ spreman odreći zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića? Je li Hrvatska u rukama mafije, kako tvrdi Bernardić? Hoće li biti sankcija za članove HDZ-a koji se odazovu na skup u Vukovaru 13. listopada? Na ta je pitanja u emisiji Hrvatskog radija „Intervju tjedna“ (urednica Jasmina Popović) odgovarao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Prenosimo Bačićeve ključne poruke:

O MILIJANU BRKIĆU

Afere nipošto nisu ugodne, ali koliko god napadaju zamjenika predsjednika HDZ-a, bitno je da političari kao legalisti poštuju presumpciju nevinosti - o čemu bi trebali voditi računa u svojim istupima. Kad bi se dokazalo da su optužbe protiv g. Brkića točne, to bi promijenilo njegovu poziciju, ali dok se to ne dokaže, nemam mu što predbacivati. Stranka se ne može unaprijed rješavati svojih članova i dužnosnika.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ocekujem-da-dorh-pojasni-nestanak-spisa-no-nijednu-odluku-hdz-nece-donijeti-samo

Prisjetimo se slučaja Berislava Rončevića, kojem se nikad nitko nije ispričao nakon što je dokazana njegova nevinost. Kad se sruči lavina optužbi, olako se rješavamo ljudi. Ne želim unaprijed suditi nikome. Pričekajmo što će utvrditi nadležna tijela - i onda ćemo donositi odluke.

O OPORBENIM NAPADIMA

Davora Bernardića više nitko, čak ni u SDP-u, ne shvaća ozbiljno, a izjave Nikole Grmoje već duže vrijeme se svode na „rekla-kazala“. Mnoge njegove optužbe već su se pokazale neutemeljenima.

O „UNUTARSTRANAČKOM OBRAČUNU“

Ovo vodstvo HDZ-a radi jasnu distinkciju između izvršne i pravosudne vlasti. S indignacijom odbijam svako povezivanje HDZ-a s upravljanjem pravosudnim institucijama i DORH-om. Institucije imaju otvorene ruke i djeluju neovisno od politike. Treba sukladno zakonu istražiti, ispitati, procesuirati i kazniti sve koju su počinili eventualna kaznena djela!

O RASVJETLJAVANJU SVIH AFERA

HDZ-u je u interesu da se apsolutno sve ispita. Očekujem da državni odvjetnik upozna javnost kako se izgubio spis iz 2011. i tko je za to odgovoran. Kad se pojave ovakve megaafere, u kojima se insinuira na kriminal u policiji i pravosuđu, onda sam svjestan da građani gube povjerenje u institucije. Stoga je i nama u interesu da se sve otkrije - kako bi se povjerenje vratilo.

O ISTRAŽNOM POVJERENSTVU

Oporba može pozvati na saslušanje bilo kojeg dužnosnika. Otvoreni smo za istražna povjerenstva na bilo koju temu u interesu hrvatske javnosti. Nemamo razloga išta skrivati.

O VUKOVARSKOM SKUPU

Predsjedništvo HDZ-a se jasno odredilo o skupu u Vukovaru. Nitko iz HDZ-a nije kazao da će taj prosvjed pomoći procesuiranju ratnih zločina. Ne samo da neće pomoći, nego bi mogao i otežati. Nema naznaka da će biti političkih sankcija za članove koji otiđu u Vukovar. 

Gostovanje Branka Bačića možete u cijelosti pogledati na donjem linku:

https://vijesti.hrt.hr/465618/bacic-stranka-se-ne-moze-unaprijed-rjesavati-svojih-clanova