Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i Milijan Brkić istaknuo je u izjavi za Hinu da su "manipulatori iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznaje bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu, kao što ga poznaju i stotine drugih djelatnika MUP-a, kako bi protiv njega iskonstruirali laž da je Vargine usluge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u". A o najavljenom skupu u Vukovaru rekao je da zločine treba istražiti i procesuirati, što treba prepustiti institucijama - umjesto rješavati na ulici.

Proizvod zlonamjerne mašte

- Ti navodi su laž i manipulacija, proizvod nečije zlonamjerne mašte. I prije mi se znalo ovako podmetati, a i ovi će se navodi, kao i uvijek do sada, pokazati lažnim. Da je bilo ikakvih „unutarstranačkih obračuna“ u kojima su se koristile spomenute ili bilo kakve slične metode, sigurno bi odavno članstvo, a i cijela javnost, za njih saznala. O svemu imam saznanja samo iz medija, a budući da se radi o Uskokovoj istrazi, prepustimo institucijama da odrade svoj posao - poručio je sinoć Brkić komentirajući napise da se navodno „koristio uslugama Franje Varge“.

Na pitanje da komentira procjenu predsjednika HDSSB-a Branimira Glavaša da stoji iza organizacije skupa u Vukovaru, koji je za 13. listopada najavio gradonačelnik Ivan Penava zbog neprocesuiranja ratnih zločina, Brkić je odgovorio da su "Glavaša opet prevarili njegovi stari prijatelji".

Problem se ne rješava na ulici

Istaknuo je i da duboko suosjeća s patnjom Vukovara te da Penavi nimalo nije lako svakodnevno razgovarati s obiteljima žrtava koje na ulici vide one za koje sumnjaju da su odgovorni za zločine i nestanak njihovih najmilijih ili sa ženama koje susreću svoje silovatelje:

- Smatram da se nemamo čega bojati i da moramo stalno ponavljati istinu o velikosrpskoj agresiji, istinu o žrtvama, o zločinu u Vukovaru, koji treba istražiti i procesuirati. Nema toga tko ne bi podržao takvo Penavino nastojanje jer se kao pripadnici demokratskog društva i građani države i članice EU-a koji poštuju vladavinu prava tako moramo ponašati.

Taj se problem, međutim, ne rješava na ulici, već državnim institucijama treba prepustiti da odrade svoj dio posla i da pravda napokon bude zadovoljena.

MORAMO BITI ODGOVORNI!

I u današnjoj izjavi za medije u Hrvatskom saboru Milijan Brkić je ponovio da su sve priče o „korištenju Varginih usluga“ laž i manipulacija. Neka institucije odrade svoj posao!

Na pitanje o vukovarskom skupu, odgovorio je da ne bi bilo dobro da se to mirno okupljanje pretvori u politički skup:

- Prebolna je to rana i ne smijemo je politizirati. Moramo biti odgovorni. Treba gledati interes države i naroda, a ne svoj osobni interes. Mogu samo ponoviti da nema nikakve veze s organizacijom skupa u Vukovaru.