Što hoćemo kao opozicija reći - neka Grad Osijek raspiše natječaje kako bi se pripremljeni projekti mogli pokrenuti i svi zajedno počnemo koristiti ta sredstva. Žalosno je da Grad Osijek ima raspisan samo jedan natječaj - za razvoj i unaprjeđenje Tvrđe. Dodatno žalosti kako ni za taj projekt nemaju potrebnu dokumentaciju, nego su sami sebi produžili rok za prijavu projekta do rujna! - naglasio je u razgovoru za Glas Slavonije predsjednik osječkog (gradskog) HDZ-a Ivan Radić.

Intervju donosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinara Darija Kuštre:

U veljači je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisan Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sedam najvećih urbanih središta.

Jedno od njih je Osijek, koji kroz Urbanu aglomeraciju na raspolaganju ima 34,6 milijuna eura za projekte sukladno s tematskim područjima koje ITU mehanizam pokriva. Prošloga tjedna u Vinkovcima je, u nazočnosti ministrice Gabrijele Žalac, potpisan razvojni sporazum u kojemu se osiguravaju dodatna nepovratna sredstva iz europskih strukturnih investicijskih fondova u razdoblju do 2021., a u njemu se nije našao ni jedan projekt Grada Osijeka. Za Ivana Radića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, oporbe u Gradskom vijeću, znak je to kako nešto definitivno nije u redu.

Upozorili ste kako se u tom razvojnom sporazumu ne nalazi se ni jedan projekt s područja grada Osijeka, odnosno s područja Urbane aglomeracije. Zašto je tako?

Prvo bih podsjetio kako je ITU mehanizam Europske unije, čiji je cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave te razvoja administrativnih kapaciteta gradova. Osijeku je za tu namjenu, kao što se zna, na raspolaganju 34,6 milijuna eura. U razvojnom sporazumu u kojemu se osiguravaju dodatna nepovratna sredstva ne nalazi se ni jedan projekt Grada Osijeka, što definitivno nije dobro. Jer u ovoj priči nije samo Osijek, nego urbana aglomeracija koju čini još 19 jedinica lokalne samouprave. Pravilnik o sadržaju i postupku izrade te sklapanju razvojnog ugovora jasno propisuje da ITU urbana područja za koja se sklapa razvojni sporazum ne mogu biti izravni korisnik sredstava tog sporazuma ako su iskoristili manje od 70 posto alociranih sredstava. Potrebno je ih ugovoriti kako bi se razvojni sporazum mogao proširiti na cijelu aglomeraciju koja je obuhvaćena ITU mehanizmom. Da bi stavili stvar u realne okvire, riječ je o području s malo manje od 180 tisuća stanovnika koje je u ovom trenutku blokirano, jer nije iskorišteno ovih 70 posto. Toliko područje Osječko-baranjske županije (jedna općine je uključena i s područja Vukovarsko-srijemske županije, nap.a.), nije u mogućnosti provoditi razvoje strateške projekte, jer je tako uvjetovano ITU mehanizmom. Grad Osijek je generator svega, a ovakvim lošim radom koči planirani i priželjkivani razvoj Osječko-baranjske županije.

No, iz gradske uprave i na prethodne se prigovore odgovaralo da je problem u Ministarstvu regionalnog razvoja, a ne u njima.

S obzirom na to da Grad stalno prebacuje lopticu Ministarstvu, vjerojatno će to učiniti i u ovom slučaju. No prema svim informacijama s kojima raspolažem očigledno je riječ ili o nesposobnosti, ili o sporosti gradske uprave, tako da su sve općine i gradovi u tom mehanizmu zarobljenici njihova nerada. Potvrda inertnosti gradske uprave je činjenica da gotovo dvije godine Odjel za ITU mehanizam nije uopće imao djelatnike. Od svih sedam urbanih središta kojima su odobrena sredstva, samo Osijek ne objavljuje natječaje s konkretnim natječajima i potrebnom dokumentacijom.

Najavili ste da ćete kao HDZ u Osijeku biti konstruktivna opozicija. Je li ovo prava prilika za pokazati kako ozbiljno mislite?

Tako je, kada sam preuzeo vođenje Gradskog odbora Osijeka, rekao sam da će HDZ biti opozicija koaliciji koja vodi grad, ali ne opozicija koja će kritizirati, nego ćemo preuzeti svoj dio odgovornosti i kao oštra, ali konstruktivna oporba kontrolirati i upozoravati na sve loše poteze ove gradske koalicije kombinirane s tragičnim nečinjenjem. Ovo je upravo jedna od takvih situacija, jer nije dobro da Osijek za ovog potpisivanja u Vinkovcima nije imao ni jedan strateški projekt. Mi moramo znati da Grad Osijek vodi ITU mehanizam urbane aglomeracije i jedino što trebaju učiniti je raspisati javne pozive na koje se mogu prijaviti pripremljeni natječaji kako bi počelo korištenje odobrenih sredstava. Ili Grad nema riješene „papire“ sa svim potrebnim dozvolama, ili pokazuju nonšalantnost.

U dijelu gradova i općina koji su uključeni u ovu urbanu aglomeraciju na čelu su vaše stranačke kolege. Držite li da će, ako ne dobiju sredstva za projekte koje su planirali, ugroziti svoje šanse na idućim lokalnim izborima?

Odgovorit ću ovako - na ovaj se način koči razvoj Osječko-baranjske županije u cijelosti. Ne mogu se povući sredstva ni za jedan strateški projekt. Što hoćemo kao opozicija reći - neka Grad Osijek raspiše natječaje kako bi se pripremljeni projekti mogli pokrenuti i svi zajedno počnemo koristiti ta sredstva. Žalosno je da Grad Osijek ima raspisan samo jedan natječaj – za razvoj i unaprjeđenje Tvrđe. Dodatno žalosti kako ni za taj projekt nemaju potrebnu dokumentaciju, nego su sami sebi produžili rok za prijavu projekta do rujna! Umjesto da napredujemo, mi produžujemo rokove. Osim Tvrđe, ono što bi se moglo u ovom trenutku realizirati na području urbane aglomeracije jesu biciklističke staze. Bez umanjivanja vrijednosti i značenja biciklističkih staza, postavlja se pitanje gdje su ostali projekti. Što je s IT parkom? Prema informacijama kojima se raspolaže, riječ je o projektu za koji Grad najavljuje i odgađa natječaj, a nema potrebnu dokumentaciju.

Na raspravi u Gradskom vijeću oko IT parka HDZ je bio suzdržan.

HDZ naravno pozdravlja i snažno podupire izgradnju IT parka i IT poslovnog centra u Osijeku. Smatramo da je danas nužno da IT sektor progresivno napreduje i da Osijek mora imati kao strateški plan stvaranje i razvijanje IT sektora. Međutim, rješenje koje nam je ponuđeno na usvajanje u Gradskom vijeću u travnju ove godine, a kojim bi dali suglasnost za sklapanje Ugovora o zamjeni zemljišta s Poljoprivrednim institutom Osijek, bilo je besmisleno! Naime, kako bi se izgradio IT park, Grad je osmislio zamjenu zemljišta s Poljoprivrednim institutom. U postupku pregovaranja o zamjeni tih nekretnina, pojavile su se vrijednosno enormno različite procjene nekretnina koje su u vlasništvu Grada. Prva procjena vrijednosti gradskog zemljišta utvrđena je u iznosu od 16,5 milijuna kuna, a druga na iznos od 7,7 milijuna. Dakle, očigledno je da tu stvari nisu jasne. Samo 15 dana prije održavanja sjednice Gradskog vijeća u travnju, podnesen je zahtjev Visokom procjeniteljskom povjerenstvu u Zagrebu za izradu nove procjene zemljišta koja, naravno, do održavanja sjednice Gradskog vijeća nije pristigla. S obzirom na to da se uopće nije moglo pretpostaviti kakva će biti nova procjena, pokazalo se potpuno preuranjeno donositi bilo kakvu odluku na Gradskom vijeću. Zato je HDZ inzistirao da se pričeka konačna procjena i zato smo bili suzdržani, a naglašavam da snažno podupiremo gradnju IT parka i IT poslovnog centra.

Stotine milijuna

Koji su to projekti koje bi, prema HDZ-u, mogli biti pokrenuti putem ITU mehanizma?

Uz IT park to su i Kreativni HŽ inkubator, Obrtnički centar, Infrastruktura Tvrđe, Centar za posjetitelje Tvrđa, novi sajamski prostor, kao i ostali projekti važni za razvoj gospodarstva Osijeka i okruženja. U razvojnom sporazumu ne nalazi se ni jedan projekt s područja grada Osijeka, odnosno s područja Urbane aglomeracije, jer kao što sam i ranije rekao, pravilnik jasno propisuje da ITU urbana područja u okviru jedinica područne samouprave za koje se sklapa razvojni sporazum ne mogu izravno biti korisnici sredstava ako su iskoristili manje od 70 % alociranih sredstava. Potrebno ih je samo ugovoriti da bi se razvojni sporazum mogao proširiti i na teritorijalno područje ITU mehanizma. Na cijelom tom području Osječko-baranjska županija nije u mogućnosti provoditi razvojne strateške projekte, jer je uvjetovana ITU mehanizmom. To su projekti poput Zračne luke Osijek, Sveučilišta, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, i brojnih drugih. Bez pretjerivanja, riječ je o stotinama milijuna kuna.

Kako stoje drugi gradovi nositelji urbanih aglomeracija?

Ono što definitivno znam jest da Grad Osijek ne objavljuje natječaje, dok ostali gradovi - Split, Slavonski Brod, Zadar, Rijeka, Pula i Zagreb - natječaje raspisuju i koriste odobrena europska sredstva. Iz toga iščitavam da drugi rade bolje nego Grad Osijek.

http://www.glas-slavonije.hr/371105/1/Inertnost-Grada-Osijeka-blokira-razvoj-zupanije