Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode dr. sc. Mario Šiljeg (HDZ) i zastupnik naše stranke u zagrebačkoj gradskoj skupštini dr. Ivan Ćelić obišli su na poziv ogorčenih mještana divlja odlagališta smeća i zapuštena, u šikaru zarasla zemljišta u novozagrebačkim naseljima Sveta Klara i Ježdovec.

Džungla uz dječje igralište

Tik uz dječje igralište i stambene zgrade u Svetoj Klari, najvećem mjesnom odboru u gradskoj četvrti Novi Zagreb - Zapad, prostire se golemo gradsko zemljište koje se nebrigom odgovornih službi pretvorilo u - džunglu. Ne samo što neodgovornim građanima služi za bacanje krupnijeg otpada, nego se u njoj kote razne beštije - kao mogući izvor mnogobrojnih zaraza. Štakori, zmije, lisice.

Premda se Svetoklarčani već godinama bune, pišu predstavke Gradu Zagrebu, skupljaju peticije… od Bandićeve administracije i od silnih obećanja o sanaciji zemljišta - nula bodova! Zamjenik ministra dr. Šiljeg, nakon što se potanje upoznao s problemom, informirao je okupljene mještane o mogućnosti da Fond za zaštitu okoliša financira troškove sanacije ako je to područje registrirano kao ilegalno divlje odlagalište pri Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu. A ako nije - što bi bio još jedan propust aktualne gradske vlasti - zajamčio je da će sam pokrenuti to pitanje.

Smeće, azbest, šljunak

Dugogodišnji problem muči i obližnji Ježdovec, gdje se ilegalno vadi šljunak, a potom u iskopane rupe baca smeće. Prema kazivanju mještana, u nagomilanim hrpama su pobacani i opasni materijali poput azbesta i infektivnog otpada. Osim toga, Ježdovec je i pričuvno vodocrpilište koje se nalazi uzvodno od najvećeg zagrebačkog vodocrpilišta Mala Mlaka.

Unatoč činjenici da su s jedne strane divljeg odlagališta postavljene nadzorne kamere, još uvijek postoji drugi ulaz kojim se otpad navaža. Gradski zastupnik Ćelić obećao je da će na idućoj sjednici Gradske skupštine zatražiti od gradonačelnika uvođenje zaštitarske službe tijekom 24 sata, kao i postavljanje rampe i nadzornih kamera na ulazu kako bi se napokon zaustavilo ilegalno dovoženje otpada i ilegalnog iskapanja šljunka, a nakon toga i planirala potpuna sanacija tog ilegalnog deponija.