Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković jučer je - nakon Požeško-slavonske županije - pohodio i Brodsko-posavsku. U dupkom punoj dvorani „Kristal“ u Slavonskom Brodu predstavljeni su naši kandidati - za župana, gradonačelnike Slavonskog Borda i Nove Gradiške te načelnike 26 općina.

Snažna potpora

U obraćanju brojnim okupljenima, predsjednik Plenković istaknuo je da je Brodsko-posavski HDZ treća po snazi županijska organizacija naše stranke u Hrvatskoj. Kako je naglasio, na lokalnim izborima očekuje pobjedu kako u županiji, tako i u većini jedinica lokalne uprave i samouprave - jer je na parlamentarnim izborima 11. rujna HDZ u ovoj županiji ostvario odlične rezultate.

- U Brodsko-posavskoj županiji HDZ je uvijek pokazivao da je snažna i utjecajna stranka - ovo je naša treća po snazi županijska organizacija, nakon Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Sjajan rezultat je ostvaren 11. rujna na parlamentarnim izborima i očekujem ponovnu pobjedu i u županiju i gradovima, te brojnim općinama ove županije. Tu sam da dam potporu kandidatima i njihovim programima - vjerujem da će dobiti većinsko povjerenje birača.

Vrijeme je za iskorak

Dodao je da je Hrvoje Špicer, naš kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda, čovjek iz kulture i obrazovnog sustava te prepoznaje koji su to prioriteti.

- Drago mi je što sam prije desetak dana zajedno s ministricom Gabrijelom Žalac imao prigodu potpisati ugovore od 31,5 milijun eura za integrirani i teritorijalni razvoj urbanih sredina najvećih hrvatskih gradova - među njima je bio i Slavonski Brod. Dali smo nedavno i sredstva koja se tiču bolnica. Hrvoje Špicer ima mnogo energije i ostvarit će dobar rezultat -uživajući potporu biračkog tijela. Vrijeme je da nakon 20 godina u okolnostima kada je i predsjednica RH iz HDZ-a, kada imamo i Vladu u kojoj je HDZ glavna stranka, kada imamo dobar rejting i nosimo s velikim problemima hrvatskog gospodarstva i društva - ostvarimo iskorak i u Slavonskom Brodu. Vjerujem da će on odraditi sjajnu kampanju i dobiti što širu potporu birača!

Ćosić: HDZ-ov tim je pobjednički - to će pokazati lokalni izbori!

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije Pero Ćosić u govoru je istaknuo da je HDZ-ov tim za lokalne izbore - pobjednički.

- Bezbroj je naših uspjeha - vi ste snaga naše stranke da učinimo od nemogućeg moguće, da izborimo apsolutnu pobjedu u svim našim općinama, u oba naša grada i cijeloj našoj županiji!

Marušić: S velikim optimizmom idemo pobijediti!

Kandidat za župana Danijel Marušić kazao je da će naša stranka nastaviti s pobjedama te da ima veliku potporu birača:

- Naši stanovnici vjeruju u hrvatskog čovjeka, u hrvatsku domovinu i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Hvala vam što ste nam vratili optimizam - da vratimo vjeru u ljude i u bolji život. Idemo pobijediti!

PLENKOVIĆ: KONTINUIRANO SE BAVIMO RJEŠAVANJEM PROBLEMA ZAGAĐENJA ZRAKA!

Predsjednik Plenković u izjavi se za brojne okupljene novinare osvrnuo se na provođenje upravnog nadzora o postupku dodjele koncesije za korištenje plaže Zlatni rat - koje je naložio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Istaknuo je da je važno utvrditi kako je proveden natječaj i sama odluka koju je donijela Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije, a daljnji koraci znat će se kada Povjerenstvo, koje vrlo intenzivno radi, donese svoju odluku.

- Brač, Bol i Zlatni rat zaslužuju transparentan proces i na tomu inzistiram.

Stabilizacija Agrokora

Na pitanje novinara o koncernu Agrokor, odgovorio je da je Zakon o postupku izvanredne uprave vrlo brzo stabilizirao situaciju te da se nije dogodila nikakva negativna lančana reakcija. Pojasnio je kako je pristigla svježa likvidnost, isplaćene su plaće, isplaćuju se dobavljači, a kreditori su kompaniji spremni dati nova sredstva.

- Najvažnije je da je hrvatski ekonomski i financijski krvotok sačuvan - naglasio je premijer Plenković.

Rast pozitivnih trendova

Dodao je da ta situacija nije spriječila ostale pozitivne trendove rasta BDP-a, smanjivanja javnoga duga i proračunskog manjka, stope nezaposlenosti i povećanih izgleda za kreditni rejting.

- Želimo držati makrotrendove pozitivnima, bez obzira na pojedinačne slučajeve kao što je ovaj. Vlada je pokazala odgovornost u ovoj ozbiljnoj situaciji za državu i hrvatsko gospodarstvo.

 Dijalog s BiH i EK

Odgovarajući na pitanje o rafineriji u Bosanskom Brodu i zagađenju zraka, premijer Plenković kazao je da se vodi dijalog s Bosnom i Hercegovinom te Europskom komisijom, kao i sa svim resorima u Vladi koji nastoje pronaći rješenje koje bi konačno zaustavilo zagađenje zraka i u Bosanskom Brodu, i u Slavonskom Brodu.

- Tom temom kontinuirano se bave brojna hrvatska ministarstva, kao i ja osobno prigodom zadnjeg posjeta Bosni i Hercegovini.