(PHOTO) Zadar je grad koji se kvalitetno razvija i brine o mladima. Vjerujem da će u budućnosti biti i još bolje. Razgovarali smo o nizu projekata koji se financiraju novcem iz fondova EU-a, ukupne vrijednosti 35 milijuna eura. Impresioniran sam onim što sam vidio i čuo! - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji je ovog vikenda posjetio Zadar, gdje se sastao s našim gradonačelnikom Brankom Dukićem i županom Božidarom Longinom.

U županiji raste broj stanovnika!

Od aktualnih projekata, Jandroković je izdvojio gradnju trafostanice i opskrbu električnom energijom nakon što zaživi Poslovna zona Crna i profunkcionira luka Gaženica, koju je također obišao:

- U Gradu Zadru i Zadarskoj županiji radi se sustavno, postoje projekti koji će privući i domaće i strane investitore, a ono što je velika prednost Zadarske županije jest izvrsna prometna povezanost i geografska pozicija koja je vrlo atraktivna za sve ulagače. S obzirom na ozbiljnost projekata i visoku razinu pripremljenosti dokumentacije, očekujem da će se u sljedećih nekoliko godina otvoriti i veliki broj radnih mjesta. Posebno raduje to što u Zadarskoj županiji raste broj stanovnika!

Velik interes azijskih ulagača

Na novinarski upit koliko je Hrvatska zanimljiva stranim investitorima, kazao je da je ulaskom naše zemlje u EU porastao interes ulagača, ali ne samo iz europskih zemalja:

- Na primjeru Zadarske županije vidimo da je velik interes investitora iz snažnih azijskih zemalja, posebno Kine. Na nama je samima koliko ćemo investicija povući, moramo pripremati dokumentaciju, administracija mora biti brza, a pravosuđe stabilno i efikasno kako bi poduzetnici osjećali sigurnost.

Gaženica - puni povrat za 20 godina

Novinari su predsjednika Sabora zamolili i da komentira nedavno potpisivanje koncesijskog ugovora na 20 godina za luku Gaženica s turskom korporacijom Zadar International Port Operations (ZIPO).  Kakva je direktna korist Grada Zadra od toga ugovora?

- Riječ je o razvojnom projektu koji osigurava nove investicije, prodaju hrvatske robe na velikim brodovima, otvaranje novih radnih mjesta…  A za Zadar i županiju znači i izvanrednu prometnu povezanost. Dakle, benefiti su golemi, čak i za cijelu državu. To je jedan od boljih projekata!

Naša fiksna koncesijska naknada je jako dobra. U varijabilnom dijelu od direktnih lučkih poslova dobivamo 12 posto od bruto prihoda, a od nedirektnih šest. S ovim ugovorom vratit ćemo kompletnu investiciju terminala za 20 godina - pojasnio je župan Longin.