Nakon smanjenja cijene vode od 10 % od listopada mjeseca, realizacija HDZ-ovog programa nastavlja se i dalje. Ponukani time, vijećnici Hrvatske demokratske zajednice u Gradskom vijeću Grada Osijeka Milan Opačak i Marija Vrkić, održali su konfereniju za novinare vezanu za dvije teme:

-          produženje pruge u Višnjevcu do ulice Ivane Brlić Mažuranić

-          smanjenje komunalnog doprinosa za građane Grada Osijeka.

Marija Vrkić kazala je kako su VMO Višnjevac i građani u više navrata iskazali nezadovoljstvo prestankom radova na tramvajskoj pruzi u Višnjevcu. HDZ je je u izbornoj kampanji najavio izgradnju pruge kroz Višnjevac pa sve do Josipovca. Jučerašnji zaključak na sjednici Gradskog vijeća podudara se sa time te se izgradnja tramvajske pruge nastavlja i produžava se za 300 metara. Ne radi se samo o izgradnji tramvajske pruge već o kompletnom građevinsko-prometnom uređenju glavne ulice u Višnjevcu, od biciklističe staze, servisne ceste sa parkilalištima do ulaznih kolnika itd., istaknula je Vrkić.

Milan Opačak, vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću i politički tajnik HDZ-a Grada Osijeka govorio je o smanjenu komunalnog doprinosa za građane Osijeka. Naime, trošak legalizacije predstavlja, geodetski snimak, arhitektonski snimak, naknada (kazna) za izdavanje rješenja o izvedenom stanju te  vodni i komunalni doprinos u drugom koraku.  

Prve četiri stavke, osim komunalnog doprinosa, jednako se obračunavaju u svim dijelovima RH prema preporukama ministarstva. Razliku u cijeni predstavlja komunalni doprinos, koji je prema Zakonu osnovni prihod jedinica lokalne samuprave, gradova i općina. Visinu komunalnog doprinosa određuju gradska vijeća svojim Odlukama.  

Na tragu toga Gradski odbor HDZ-a Grada Osijeka u kampanji zalagao se za smanjenje komunalnog doprinosa kako bi na taj način pomogao građanima u ukupnim troškovima legalizacije, a još u 10. i 11. mjesecu prošle godine na više načina je pokušao pomoći građanima kako bi se što više informirali svim potrebnim vezano za legalizaciju, a prvenstveno organizacijom nizom edukativnih tribina. 

Opačak je kazao kako je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka snižena legalizacija za kućanstva u iznosu od 95 % od ukupne cijene, dok je za investitore sa 90 kn snižena na samo 1 kn/m3. Tako bi cijene za kućastva iznosile:

-          I. zona – sa prethodnih 80 kn – 4 kn/m3

-          II. zona – sa prethodnih 60 kn – 3 kn/m3

-          III. zona – sa prethodnih 45 kn – 2,25 kn/m3.

Ono što je izuzetno bitno jest upozoriti građane da svi oni koji su uplatili komunalni doprinos, mogu predati zahtjev do 31.10.2013. kako bi im se obračunao komunalni doprinos prema novoj Odluci Gradskog vijeća kojom su snižene cijene komunalnog doprinosa, kazao je Opačak.

Na kraju konferencije za novinare Opačak je spomenuo famozni automobil, te kazao kako je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Osijeka na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka gospodin Damir Kramarić uputio inicijativu da se automobil da na aukciju, a novac uplati u korist udruge „Dar“, djece s autizmom, što je gradonačelnik i prihvatio.