(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju 28. obljetnice osnutka HDZ-a u Velikoj Gorici.

Nakon polaganja vijenca ispred biste dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković čestitao je članicama i članovima te utemeljiteljima stranke 28. obljetnicu osnutka HDZ-a u Velikoj Gorici. Uz predsjednika Plenkovića bili su i predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Velike Gorice Krešimir Ačkar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te niz drugih stranačkih dužnosnika.

Suradnja s lokalnim jedinicama

Uvodno je Plenković čestitao gradonačelniku Velike Gorice Barišiću i predsjedniku gradskog odbora HDZ-a Ačkaru na izbornim uspjesima, te je pozdravio koalicijske partnere. Plenković je u svom izlaganju naglasio kako Vlada od početka svog rada održava stalnu komunikaciju i koordinaciju sa županijama, gradovima i općinama, pokazujući više nego i jedna Vlada dosad otvorenost za suradnju i partnerstvo s lokalnim jedinicama na poboljšanju kvalitete života svih hrvatskih ljudi.

- Zakonskim mjerama ojačali smo fiskalni kapacitet jedinica lokalne i područne samouprave i ostavili im više prihoda. Taj trend ćemo nastaviti - poručio je Plenković i dodao kako će korištenje sredstava iz fondova EU pomoći ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske.

Smanjene podjele u društvu

Podsjetivši na retoriku i ozračje u hrvatskom društvu 2016. godine, Plenković je ocijenio kako je Vlada svojom politikom i pristupom uspjela smanjiti podjele i tenzije u društvu. Kazao je i kako je Vlada s tim ciljem osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

- Oformili smo Vijeće sa stručnjacima različitih profila i svjetonazora. Radili su politolozi, povjesničari i pravnici godinu dana i priredili  Dokument Dijaloga, koji je doprinos hrvatskom društvu za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava tijekom 20. stoljeća. Proučite taj dokument i zaključite kakve su preporuke  Povjerenstva - poručio je stranačkim kolegicama i kolegama Plenković. Kazao je i da će Vlada nakon temeljite analize ocijeniti kako dalje postupati u vezi eventualnih zakonskih rješenja, a u cilju ujednačavanja sudske i upravne prakse.

Zaštita žena od nasilja

Komentirajući najavljeni prijedlog Zakona o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Plenković je podsjetio kako je taj dokument rađen na međunarodnoj razini u okviru Vijeća Europe, kojem je Hrvatska pristupila 1996. Dodao je da je ta konvencija usmjerena na pitanje kako pomoći zaštiti žena od nasilja, čime se svaka odgovorna stranka i vlada mora baviti na svakodnevnoj razini.

- Zato ćemo u raspravi koja će uslijediti pojasniti svima što je bit tog teksta, a što se u širem kontekstualiziranju nastoji nametnuti kao tema. Savjetujem vam da je pročitate, a onda donesite svoje stavove, a ne da se donose zaključci bez razumijevanja konvencije i njenih ciljeva - rekao je Plenković.

Stav EPP-a

Naglasio je da će Vlada u zakonskom prijedlogu u okviru interpretativne izjave spriječiti kriva tumačenja Konvencije.

- Pozivam vas sve na informiranost i odgovornost. Time pokazujemo širinu i racionalnost. U ratifikaciju konvencije ne idemo zbog koalicijskih partnera, nego radi biti konvencije, a to je zaštita žena u obitelji i društvu - rekao je Plenković.

Dodao je da je to i eksplicitan stav Europske pučke stranke, izražen jasno na političkoj skupštini u prosincu prošle godine, a s ciljem ratifikacije konvencije osobito u onim članicama Vijeća Europe i EU-a gdje su stranke EPP-a na vlasti.

LNG terminal

Govoreći o europskom trendu rasta populističkih i antisistemskih stranaka, Plenković je istaknuo da se - u današnjem dinamičnom svijetu digitalne komunikacije - mainstream stranke moraju brzo prilagođavati novim izazovima i pronalaziti rješenja za probleme. U tom kontekstu osvrnuo se i na prosvjede oko izgradnje plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku.

- SDP i MOST prije par godina bili su zagovornici izgradnje LNG terminala za koji smo dobili preko 100 milijuna eura od Europske unije, a danas su u prvim redovima među protivnicima. Stručno povjerenstvo jasno se očitovalo kako je projekt prihvatljiv za okoliš - poručio je Plenković, dodavši kako nije dobro da neki akteri stvaraju antieuropsku, antiinvesticijsku i antirazvojnu klimu, ako želimo ostvariti veći gospodarski rast u Hrvatskoj.

Provedba reformi

Govoreći o poduzimanju strukturnih reformi, Plenković je najavio da će se, u skladu s izvješćem Europske komisije, Hrvatska fokusirati na magični trokut za gospodarski rast i razvoj.

- Prvo, to su veće investicije i ulaganja. Drugo, provedba strukturnih reformi, pri čemu smo posebno usmjereni na reformu obrazovanja, tržišta rada, poslovnog ozračja, mirovinske reforme, zdravstva, pravosuđa i javne uprave. Treća je odgovorna fiskalna politika, što je bio i najveći uspjeh u 2017. godini, kada smo našim aktivizmom spriječili krah hrvatske ekonomije - kazao je Plenković, upozorivši da je veliko pitanje kako bi danas izgledalo hrvatsko gospodarstvo da nije bilo Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Stabilizacija poslovanja Agrokora

Pojasnio je kako su od dolaska izvanredne uprave i stabilizacije poslovanja profitirali radnici, koji rade i primaju plaće, i njihove obitelji, ali i dobavljači.

- Napravili smo ono što je u tom trenutku bilo nužno i pokazali da smo Vlada koja zna kako se brani nacionalni interes - istaknuo je Plenković.

Naglasivši kako je već sada isplaćeno 490 milijuna eura starog i graničnog duga, a nakon 10. travnja je 2,1 milijardu eura iz Agrokora išlo prema dobavljačima, Plenković je napomenuo kako se poslovanje i plaćanje obveza obavlja redovito u zakonskim okvirima i transparentno.

- Činjenica da su međunarodni investitori u tim okolnostima bili spremni dati nova sredstva nije samo poruka povjerenja u tu kompaniju, nego i poruka povjerenja u hrvatsku državu i Vladu - poručio je Plenković, ocijenivši kako je ključni cilj da rezultat procesa nagodbe omogući hrvatskim gospodarskim subjektima budućnost poslovanja.

Druga faza porezne reforme

Naglasio je kako je u prošloj godini Vlada ostvarila velik iskorak u smanjenju javnog duga, proračunskom suficitu te povećanju izgleda kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivne. Podsjetio je da je porezna reforma velikom broju poduzetnika donijela veliko rasterećenje i prihode, a građanima veće plaće, poručivši da će se tim smjerom nastaviti i u drugoj fazi porezne reforme.

Pomoć blokiranima

Govoreći o problemima blokiranih građana, istaknuo je da Vlada radi na planu mjera u tri smjera: Prvi je oprost dijela duga od strane države, drugi je stvaranje preduvjeta za otpust dijela dugova od strane jedinica lokalne samouprave i privatnih kompanija, a treći poboljšanje okvira koji se tiče stečaja potrošača.

- Kroz dijalog sa socijalnim partnerima dogovorili smo povećanje minimalne plaće, povećala se stopa zaposlenosti i smanjila stopa nezaposlenosti. Imali smo dodatne sastanke u Vladi jučer i svi ministri dobili su jasan naputak kojim smjerom i dinamikom trebaju nastaviti kako bi dovršili ranije preuzete obveze oko provedbe Nacionalnog programa reformi - zaključio je Plenković.

Rast i razvoj

Istaknuo je da je HDZ stranka koja je znala dati put hrvatskom narodu prema demokraciji i slobodi u najtežim trenucima, a danas ima snage biti generator reformi koje će dati novi zamah gospodarskog rasta i razvoja Hrvatske.