Kao stranka koja je osvojila najviše mandata u Gradskom vijeću Grada Hrvatska Kostajnica želimo ovim putem skrenuti pozornost javnosti na neodrživo stanje u Gradu Hrvatska Kostajnica a napose u Dječjem vrtiću „Krijesnica“ povodom sutrašnjeg (ponedjeljak, 15. srpanj) prosvjeda djelatnika istoga ulicama Hrvatske Kostajnice i pred zgradom Gradske uprave s početkom u 9,00 sati.

 

Djelatnici vrtića već ne mjesecima nego zadnjih par godina ne primaju redovito plaću odnosno Grad Hrvatska Kostajnica DV „Krijesnica“ uopće ne doznačuje sredstva za normalan rad i funkcioniranje iako je za obvezan kao njegov osnivač.

 

Iako smo zbog političkih preslagivanja ostali politička manjina u Gradskom vijeću iskoristili smo zakonsku mogućnost te u prošli ponedjeljak, 08. srpnja da kao Klub vijećnika HDZ-HNS zatražimo  od predsjednika Vijeća (HSS) sazivanje sjednice Gradskog vijeća na temu vrtića, do današnjeg dana nismo dobili od njega odgovor za kada će biti sazvana sjednica Vijeća. U međuvremenu našoj inicijativi se pridružio i vijećnik SDP-a tako da očigledno istu ne podržavaju vladajući HSS, HSLS, Hrvatski laburisti i SDSS.

 

Želimo istaknuti da gradonačelnik Paunović Tomislav (HSLS) tvrdi da nema novaca za financiranje vrtića kao niti drugih gradskih ustanova a mi tvrdimo da to nije istina i potkrjepljujemo sljedećim:

 

                                - Državna revizija (javno dostupan dokument) utvrdila je za 2011. godinu da Gradska uprava broji 22 zaposlenika i da se plaće isplaćuju mimo zakonskih propisa

                                - uvidom u Godišnji obračun proračuna za 2012. godinu vidi se da se za plaće Gradske uprave troši bliže 40% prihoda koji se uzimaju u obračun za ukupnu masu koja je dozvoljena za isplatu plaća a zakonski maksimum je 20%.

                                - Grad Hrvatska Kostajnica do 2005. godine imao je profesionalnog gradonačelnika i pročelnika danas ima profesionalce: gradonačelnika, dva zamjenika i dva pročelnika (iako zakon o lokalnoj samoupravi dozvoljava da jedinice lokalne samouprave ove veličine imaju samo jednog pročelnika) – po našim izračunima samo plaće za ovih pet ljudi premašuju mjesečnu dotaciju za rad vrtića

                                - uveden je prirez prije nekoliko godina upravo radi vrtića, do danas niti lipa od tih sredstava nije legla na račun istoga

                                - voli se tvrditi da se štedi na javnoj rasvjeti a onda se s druge strane izmišlja radno mjesto „gradski električar“ koji pojede i tu tzv. uštedu

                                - aktualna gradska vlast je prezadužila Grad (preko 8 milijuna kuna dugovanje) te se dugovi podmiruju na uštrb plaća onih koji su najmanje krivi za to stanje.

               

                Gradonačelnik često zna reći da smo najsiromašniji Grad u RH pa ne znamo što on s time želi reći ,no u isto vrijeme financijski pokazatelji ne pokazuju baš tako jer kada se podjele vlastiti prihodi s brojem stanovnika dobijemo drugačije računice ali je potrebno da svi zaposlenici na gradskom proračunu a napose čelnici Grada , podnesu jednaki teret teškog financijskog stanja Grada Hrvatska Kostajnica koji se guši u dugovima koje je napravio aktualni gradonačelnik.

 

                Isto tako vjerujemo i nadamo se da će županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić-Merzel i ovaj put pomoći vrtiću u isplati plaća a ne samo pred izbore kako je činila do sada ali isto tako da će stajati iza svojih izgovorenih riječi na Skupštini  Sisačko-moslavačke županije krajem prošle godine kada je rekla da neće dozvoliti zatvaranje kostajničkog vrtića a ako kostajnički gradonačelnik Paunović nije sposoban da financira neka odstupi sa svoje dužnosti.