Prvi krug lokalnih izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji bio je velika pobjeda HDZ-a i koalicijskih partnera. Naša je lista dobila 19 od 51 mandata u Županijskoj skupštini - što je najbolji rezultat od 1997. godine. Pobjeđujemo i u drugom krugu! - naglasio je, između ostalog, sadašnji i budući župan Ivo Žinić na konferenciji za novinare održanoj u Sisku. Zajedno s njim bili su kandidat za gradonačelnika Siska Franjo Šaban i predstavnici naših koalicijskih partnera u Sisku.

Potpora kandidatu Šabanu

Žinić je čestitao našem kandidatu Šabanu na ulasku u drugi krug na izborima za sisačkog gradonačelnika te mu dao snažnu potporu. Pozvao je, ujedno, sve članove naših koalicijskih stranaka da glasuju za Šabana koji će pobijediti lošu SDP-ovu gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček.

2. krug - još veća pobjeda

Žinić je u prvom krugu „za dlaku“ ubilježio promptnu potvrdu prvog čovjeka županije - naime, dobio je 49,1 posto potpore birača. Na temelju velike prednosti, dodao je, očekuje da će u drugom krugu 4. lipnja pobijediti s još većom razlikom.

- Za župana gotovo u prvom krugu smo pobijedili, dobili smo 49,1 posto glasova, što je jako dobar rezultat. U odnosu na prvog kandidata iza, to je gotovo 31,48 posto više. U Županijskoj skupštini osvojili smo 47 posto glasova i  19 mandata. To je najbolji rezultat za Županijsku skupštinu od 1997!

Četiri grada i četiri općine

Kako je istaknuo, u odnosu na lokalne izbore 2013. godine -  kada su HDZ i koalicijski partneri imali šest načelnika općine - sada već u prvom krugu imamo osam jedinica lokalne samouprave - četiri grada i četiri općine.

- U drugi krug smo ušli u još šest jedinica lokalne samouprave, i to u tri najveća grada: Sisak, Kutina i Petrinja. Imamo itekako dobre izglede da uspijemo u drugom krugu dobiti svih ovih šest jedinica lokalne samouprave.

Preokrenuli negativne trendove

Hrvatski građani su prepoznali naše projekte kojima smo promijenili dosad negativne trendove u županiji, dodao je.

- Promijenili smo trendove u Sisačko-moslavačkoj županiji, promijenili smo negativnu sliku županije da ovdje vlada korupcija, proveli projekte i želimo nastaviti raditi u idućem mandatu. Želimo pokrenuti gospodarstvo, osnovati sveučilište u Sisku i kampus i omogućiti poljoprivrednicima plasman njihovih proizvoda.

Nastavljamo realizirati projekte

Žinić je zaključno zahvalio svojim suradnicima i biračima, te najavio nastavak projekata iz četverogodišnjeg izbornog programa - sanacija Mosta Gromova u Sisku, izgradnja novog mosta preko Odre, izgradnja brze ceste do autoceste Zagreb-Lekenik, nova ulaganja u zdravstvu, oživljavanje gospodarstva, poticaje poljoprivrednicima…

Photo: Sisak.info