Odlukom da HDZ na izbore izlazi samostalno, da odbija bilo kakvu mogućnost predizborne trgovine te ucjene od bilo koga, Plenković je pokazao državničku razinu odlučnosti i odvažnosti. Pred građanima je jednostavan izbor: ili politika SDP-a, koja je bila neuspješna i koju smo svi osjetili i vidjeli, ili moderna europska politika koju nudi novi predsjednik HDZ-a. Milanović više nikome nije izazov, on danas ne može ponuditi ništa novo - istaknuo je Žarko Tušek, nositelj liste HDZ-a u III. izbornoj jedinici te član Predsjedništva HDZ-a i prvi čovjek naše stranke u Krapinsko-zagorskoj županiji, u opsežnom intervjuu za portal Totalinfo. Prenosimo Tušekove odgovore na prva tri pitanja:

Što je po vama HDZ dobio s novim predsjednikom Andrejom Plenkovićem?

Andrej Plenković pozitivno je osvježenje na našoj političkoj sceni. Radi se o europski obrazovanom čovjeku, vjerodostojne karijere i političke prošlosti, čovjek koji je spreman na dijalog, uvažavanje tuđeg mišljenja, ali i na argumentiranu raspravu o svemu što je relevantno. Njegove svjetonazorske pozicije su jasne, i duboku utemeljene u demokršćanskoj i narodnjačkoj poziciji naših sestrinskih stranaka u Europskom parlamentu. Naravno, političkom sugestijom da HDZ na ove izbore izlazi samostalno, kao najveća i stožerna hrvatska stranka, da odbija bilo kakvu mogućnost predizborne trgovine s bilo kim, te ucjene od bilo koga, on je pokazao državničku razinu odlučnosti i odvažnosti, u jednom vrlo kompleksnom i stresnom političkom trenutku. On je sigurno čovjek za sadašnjost i budućnost hrvatske politike.

Koje su prednosti Plenkovića u odnosu na Milanovića?

U tom smislu, nemoguće ga je uopće uspoređivati s Milanovićem koji više nije nikome izazov, koji danas ne može ponuditi ništa novo i koji je u političkom smislu istrošen predsjednik stranke koja je u njegovom mandatu izgubila sve izbore te ono malo socijaldemokratskog vrijednosnog okvira kojeg je ipak imala u imenima nekih drugih viđenijih članova te stranke. To jasno potvrđuje i dio lijeve političke elite koji je doslovno frustriran i iznenađen njegovim retoričkim eskapadama, promjenama raspoloženja, svjetonazorskim lutanjima i gubitkom bilo kakve jasne koncepcije. Ono što je još važnije, kao predsjednik Vlade, Milanović je doživio poraz na svim razinama. Kontinuirani pad BDP-a, 100 tisuća iseljenih samo u Njemačku, tisuće propalih farmi i OPG-ova, 300 tisuća blokiranih, porezna represija i nered u poreznom sustavu, Lex Perković, samo su neki detalji njegove vladavine, 6. najgore vlade na svijetu.

Što možete reći o programu HDZ-a s kojim idete u bitku za boljitak Hrvatske?

Neki dan je izašao podatak da je program HDZ-a na našem stranačkom webu pogledalo više od 500 tisuća ljudi. Za naše okvire radi se o impozantnoj brojci. Za mene je to potvrda komunikacijskog okvira kojeg HDZ na čelu s predsjednikom Plenkovićem nudi u ovoj kampanji, bazira se na vraćanju sadržaja u politiku. Odmaknuli smo se od ideoloških tema, što ne znači da nemamo jasno izražene vrijednosti. Nažalost, svoje domoljublje danas očigledno pokušavaju dokazati oni koji imaju određenu razinu grižnje savjesti prema odlukama iz svog mandata, a koje su direktno štitile ljude koji su svojim radom uzrok podjela i netrpeljivosti u našem društvu. Znači u fokusu je politika zajedništva, politika okupljanja i promocije onih tema koje su danas primarne, a to su teme gospodarskog rasta, novih radnih mjesta te društvene pravednosti. Sam program potpuno je jasan, s katalogom definiranih problema, a onda i jasno definiranih mjera te vremenskog okvira u kojem se one moraju provesti.

(…)

http://totalinfo.hr/zarko-tusek-milanovic-je-istrosen-plenkovic-je-sadasnjost-i-buducnost-hrvatske-politike/