Politički tajnik HDZ-a grada Osijeka Milan Opačak održao je konferenciju za novinare na temu  „Udar ministra Jovanovića na studente“ vezano za stavljanje Pravilnika o potpori za pokriće troškova prehrane studenata na javnu raspravu.

Opačak je upitao Ministra Jovanovića, zašto pravilnik na kojem se radilo više od godinu dana ide na javnu raspravu baš u ovome trenutku kad su svi studenti na odmoru ili su na nekim sezonskim poslovima te su se iz vratili kući.
Odgovor je vrlo jednostavan! Ovaj pravilnik se dao na javnu raspravu da bi ministar progurao ovaj pravilnik uz što manje buke i otpora, a praktički otpora i nema jer nema studenata na sveučilištima!

Pogledajte samo članak 4. istog pravilnika u kojem kaže da baš u ovome vremenskom periodu pravilnik ne vrijedi, a gospoda sada donose javnu raspravu, te je vrlo vjerojatno da je ovdje posrijedi neka mućka na štetu studenata. Taj pravilnik se je trebao dati na raspravu u desetom mjesecu kad su svi studenti na fakultetima pa neka se vodi rasprava, kazao je Opačak.

Čitajući ovaj pravilnik: 
U čl.10, st. 4, - „(4) Počevši od kalendarske godine 2015., Ministarstvo će za svaku kalendarsku godinu, po donošenju Državnog proračuna i uzimajući u obzir u njemu osigurana sredstva za prehranu studenata, donositi posebnu odluku o visini potpore iz stavka 1. ovog članka.“

Što to znači: to znači da će se svake godine donositi nova cijena prehrane koja je od sada 50% skuplja. To znači ako ministarstvo ne prođe dobro na proračunu ta bi studentska prehrana mogla skočiti i na 10 i više kuna ovisno o deficitu u proračunu, a naravno sav teret snose studenti!

Ovaj Pravilnik  ima za cilj nametnuti  studentima u budućnosti još više cijene prehrane, a onda ćemo svake godine imati natezanje studenata i ministarstva. Ovo ministarstvo i vlada uopće nema viziju kako će se puniti proračun, te na ovaj način želi osigurati punjenje preko leđa studenata, naglasio je Opačak.

Ono što je pohvalno je uvođenje osnovnog menija jer će to izjednačiti kvalitetu obroka na svim sveučilištima. Ako je stalno mijenjanje cijene artikala trojanski konj ovog pravilnika onda je kukavičje jaje ovog pravilnika povećanje cijene za tj. plaćanje 50% za artikle u koji nisu u osnovnom meniju.

Velika većina studenata s obzirom na provođenje bolonjskog procesa, su cjelodnevno na fakultetima te nisu u mogućnosti ići u kantine gdje ima osnovni meni, nego su prisiljeni kupovati u fakultetskim kantinama, a artikli koji se prodaju u tim kantina su oni koji se skuplje plaćaju. Ovo govori da je ministar Jovanović svjesno ide na štetu studenata, uzimati im i zadnju kunu iz novčanika.

Ključno je da više od dvije trećine studenata jede po kantina a ovi artikli su poskupljeni, pod izlikom da se želi uvesti zdrava prehrana i spriječiti manipulacije kupovanja 100 čokoladica što je smiješno. To nije problem studenata već problem sustava koji se može lako riješiti, kazao je Opačak.

Najavljuje se da će novac od ovih ušteda otići za studente slabijeg imovinskog statusa, a  gospođa Ružica Beljo Lučić – pomoćnica ministra, u medijima kaže „da je teško predvidjeti kolike će biti uštede“, očito je da nemaju nikakvu projekciju dobiti ali obećavaju stipendije.

Neka oni u ministarstvima sebi uvedu štednje pa neka time uplate za stipendije nego sve preko leđa studenata
Milan Opačak pozvao je sve studentske udruge, studentske zborove i studentske organizacije da se organiziraju i da ne dopuste da im nametnu ovakav pravilnik koji je na štetu svih studenata.
Mi ćemo Vam držati tempo do vašeg povratka na fakultete, a onda morate sami izboriti svoja prava, naglasio je Opačak.