(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s povjerenicom Europske komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Elzbietom Bieńkowskom.

Uz predsjednika Plenkovića, na sastanku je sudjelovala i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. U izjavi za medije komentirala je, među ostalim, odnos Vlade prema INA-i:

- Ponovit ću: ova se Vlada vrlo jasno i nedvosmisleno odredila da je INA nacionalna strateška kompanija. Želimo vidjeti INA-u kao kompaniju koja se razvija u području istraživanja, proizvodnje, distribucije i prerade. Kao vertikalno integriranu naftnu kompaniju, kako se to kaže u žargonu industrije.

Snažna INA - snažno gospodarstvo!

Potpredsjednica Dalić ponovila je, podjednako jasno i nedvosmisleno, i stajalište Plenkovićeve Vlade o arbitražnim postupcima:

- U Ženevi i Washingtonu se odvijaju arbitraže. Stav Vlade je da se arbitraže moraju dovršiti. Od INA-e očekujemo puno - i da pridonese rastu hrvatskog gospodarstva. Bez rasta svojih velikih kompanija ne možemo ostvariti puni potencijal rasta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ina-je-tvrtka-od-nacionalnog-interesa-i-necu-dopustiti-mol-u-zatvaranje-rafinerije

Pohvale Vladi RH

Na sastanku su - otkrila je Dalić - povjerenici predstavili sveobuhvatnu poreznu reformu, novi sustav javne nabave te mjere poput ukidanja parafiskalnih nameta i uklanjanja administrativnih prepreka koje Vlada planira radi rasterećenja gospodarstva. Prezentiran je i plan jačanja digitalne ekonomije kroz rad novoosnovanog Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Bieńkowska je izrazila zadovoljstvo odlučnošću kojom Hrvatska provodi reforme:

- Razgovarali smo o važnim pitanjima poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta. To je nešto o čemu bi svi u Europi trebali razmišljati jer su rast i zapošljavanje u središtu našeg interesa. Pozdravljam obećavajuće planove Vlade RH o novom, pojednostavljenom poreznom sustavu. Tome svi u Europi težimo.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/martina-dalic-o-ini-arbitraze-se-moraju-dovrsiti---459157.html

SEECP - Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi

Europska povjerenica boravi u Zagrebu u povodu održavanja ministarskog sastanka Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koji okuplja ministre zadužene za gospodarstvo i poduzetništvo, predstavnike gospodarskih komora i parlamenata 13 zemalja SEECP-a.

Sastankom predsjeda potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić, a organizirali su ga Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL).