U ovome povijesnom trenutku za Republiku Hrvatsku, sve njene građane i hrvatski narod u cjelini, želimo na ovaj skroman način podsjetiti na one najzaslužnije za ostvarenje toga velebnog cilja. Našu trajnu zahvalu zaslužuju utemeljitelj Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, hrvatski branitelji, žrtve Domovinskog rata i njihove obitelji, naši iseljenici, kao i svi građani koji su nesebično pridonijeli ovom uspjehu - o kojemu su sanjali hrvatski naraštaji.

Nakon pobjede na prvim slobodnim izborima, Hrvatska demokratska zajednica, pod vodstvom svog utemeljitelja dr. Franje Tuđmana, povela je hrvatski narod prema uspostavi samostalne, suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Nakon srpske agresije na našu državu, a na poziv predsjednika Tuđmana, mnogobrojni dragovoljci stali su na branik Domovine. Zaustavili su agresiju i nakon ustrojavanja Hrvatske vojske oslobodili sve dijelove Lijepe naše od okupacije. Svi oni, a posebno poginuli, ranjeni i njihove obitelji, zaslužuju našu veliku zahvalnost.

Moramo istaknuti da se pozivu na obranu odazvao i veliki broj naših sunarodnjaka iz BiH, kao i iseljenih Hrvata iz cijelog svijeta. Osim toga, za vrijeme Domovinskog rata iseljena Hrvatska pružila je veliku moralnu, političku i materijalnu pomoć, osobito se angažirajući na približavanju Hrvatske zemljama zapadne demokracije.

U ovoj prigodi ne smijemo zaboraviti ni naše vrhunske sportske, kulturne, znanstvene i ostale javne osobe koje su svojim glasom širile istinu o agresiji na Hrvatsku kada nam je to bilo najpotrebnije - poput primjerice Dražena Petrovića na East Riveru ispred zgrade UN-a.

Dr. Franjo Tuđman utemeljitelj je moderne hrvatske države koja danas postaje članicom EU, što je i bio jedan od njegovih strateških ciljeva. Najveći i najteži dio tog puta, dugog 23 godine, Hrvatska je ostvarila pod vodstvom predsjednika Tuđmana. Zato ga se danas prisjećamo sa zahvalnošću i ponosom. Njegova su državnička postignuća baština svih građana naše Domovine. U inauguracijskom govoru pred Hrvatskim saborom, 30. svibnja daleke 1990., dr. Tuđman je naglasio:

Valja poduzimati sve potrebne korake radi što skorijeg uključenja Hrvatske u Europsku zajednicu.

Dočekali smo taj dan. Hrvatska demokratska zajednica vjeruje u viziju moderne Europe, Europe slobodnih i ponosnih naroda koji poštuju kršćanske korijene naše civilizacije. HDZ promiče dostojanstvo obitelji i svake ljudske osobe te će se zalagati da Republika Hrvatska spomenute vrijednosti u Europskoj uniji štiti i afirmira.

HDZ će u Europskoj uniji promicati hrvatske državne interese, čuvati nacionalno dostojanstvo i raditi u korist bolje budućnosti hrvatskog naroda i svih državljana Republike Hrvatske.

Sigurni smo da će Hrvatska znati iskoristiti ovu veliku priliku,  spremni smo i sposobni osigurati napredak našoj zemlji, koja će s punom odgovornošću zauzeti svoje zasluženo mjesto i ulogu među prijateljskim državama i narodima ujedinjene Europe.

Neka dragi Bog prati našu Hrvatsku i sve nas na tom putu!

PREDSJEDNIK HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE
TOMISLAV KARAMARKO