(VIDEO) Pristup HDZ-a je cjelovit. Dogovor na temelju povjerenja - na temelju programske platforme s Mostom kao ključnim partnerom za formiranje i stabilne parlamentarne većine i buduće Vlade. S poštovanjem pristupamo razgovorima s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina - kako bismo imali konsenzus da oni podržavaju HDZ kao pobjednika izbora. Cilj je dobiti povjerenje Predsjednice RH za sastavljanje Vlade! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju u Dnevniku Nove TV.

Razgovor s predsjednikom HDZ-a - koji je vodio novinar Mislav Bago - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

Održali smo drugi krug vrlo konstruktivnih i kvalitetnih razgovora s našim kolegama iz Mosta. Prošli smo - vrlo temeljito - svih sedam točaka koje je Most stavio kao svojevrsnu platformu za razgovore prije izbora, a oni su sada dio razgovora nakon izbora. Kada je riječ o izbornom sustavu, vrlo brzo smo se usuglasili. HDZ podržava inicijativu o korištenju tri preferencijalna glasa na izborima za Hrvatski sabor. Vrlo smo blizu i određenih točaka koje se tiču Zakona o financiranju političkih stranaka, kao i određenim zakonima koji se tiču prava saborskih zastupnika. Kada je riječ o gospodarskom pojasu, usuglasili smo se da je potrebno započeti proces koji bi uključio konzultacije s drugim državama te s našim stručnjacima i Europskom komisijom - o tome kada bi i u kojem trenutku bilo primjereno vidjeti mogućnost da se proglasi isključivi gospodarski pojas, odnosno ZERP.

O CJELOVITOM DOGOVORU & STABILNOJ VLADI

Pristup HDZ-a je cjelovit. Dogovor na temelju povjerenja - na temelju programske platforme s Mostom kao ključnim partnerom za formiranje i stabilne parlamentarne većine i buduće Vlade. Ono što sada radimo, oko ovih sedam točaka, jest njihovo preciziranje - kao svojevrsni ulog za suradnju. Ono što bude važno, a Mostu je politički bitno da ponudi određeni smjer i signal na početku, bit će samo dio prve saborske sjednice.

O POTPORI PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA

Imamo dovoljnu potporu već u ovom trenutku. S poštovanjem pristupamo razgovorima s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina - kako bismo imali konsenzus da oni podržavaju HDZ kao pobjednika izbora. Cilj je dobiti povjerenje Predsjednice RH za sastavljanje Vlade. S predstavnicima nacionalnih manjina razgovarat ćemo ponovno u četvrtak. Kada se usuglasimo o određenim točkama koje mogu biti dio platforme rada Vlade - ne bi bilo nikakvog problema da podrže Vladu. Uopće nije bilo govora o tome da netko od manjinskih predstavnika bude u Vladi.

O USTROJU VLADE

Potpredsjednici vlade mogu imati i ministarski portfelj. To nije neuobičajeno - već smo to imali u Hrvatskoj. Smatram da su - na temelju iskustva prošlih Vlada - četiri potpredsjednika Vlade primjerena ustroju za kvalitetno vođenje koordinacija. Razmišljamo o razdvajanju pojedinih resora, ali i o spajanju. Želim da ustroj buduće Vlade zrcali prioritete njenog rada. To je ključno.