Prema redovitome mjesečnom istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, provedenom početkom rujna, HDZ-u je s 26 posto iz kolovoza sada porastao rejting na - 27.2! Za 1.2 posto u mjesec dana.

Učvršćeni na poziciji najjače stranke

Kako se ističe i u popratnoj analizi uz rezultate istraživanja, HDZ-u ne da nisu naštetili već „pročitani“ napadi IDS-a na Vladu zbog Uljanika i bezuvjetno isključenje neozbiljnog Darka Milinovića, nego upravo suprotno - učvrstili su nas na poziciji daleko najjače hrvatske stranke, koja i inače iz mjeseca u mjesec povećava prednost pred konkurencijom!

SDP stagnira - sunovrat Mosta

Daleko iza nas su SDP s 18.1 posto (u kolovozu 18.0), Živi zid s 12.7 posto (pad u odnosu na prošlomjesečnih 13.2) i Most s izborom od 6.8 posto (sunovrat spram kolovoških 7.5). Građani su očito kaznili zapjenjene sinčićevce i grmojevce jer su odbojnom agresijom pokušavali reciklirati plitka podmetanja o Agrokoru.

Samo HDZ zabilježio rast

Među prve četiri stranke na ljestvici rejtinga, dakle, samo je HDZ zabilježio međumjesečni rast, SDP stagnira, dok su Most i Živi zid doživjeli zasluženi pad izborne podrške.

HDZ je jači od SDP-a za 9.1 postotnih bodova, od Živog zida za 14.5, a od Mosta za - 20.4! Pritom vrijedi zabilježiti i da smo za 2.3 posto jači od zbroja rejtinga SDP-a i Mosta, dviju partnerskih stranaka.

Ispod izbornog praga

Nakon sve slabijeg Mosta slijede Bandić Milan 365 (3.6 posto), HSS (3.3), Neovisni za Hrvatsku (2.9) i Pametno (2.5). Iznad jedan posto još je pet stranaka: Hrast (1.9), HNS (1.8), IDS (1.4), Glas (1.2) i HSU (1.1). Neodlučnih je birača 12.4 posto (prema prošlomjesečnih 12.7).

Uljanik - događaj mjeseca

Najvažnija tema/događaj u zadnjih mjesec dana je štrajk u Uljaniku i 3. maju, i to za 45.5 posto hrvatskih građana. Uspjesi hrvatskih sportaša na drugom su mjestu s izborom od 18.6 posto. Novi set oporbenih podvala o Agrokoru tek je na trećem mjestu (8.4).

Milinovićev pucanj u prazno

Milinovićevo (samo)izbacivanje iz HDZ-a, premda je danima punilo naslovnice novina i udarne minute TV dnevnika, čini se da baš i nije bilo onoliko dramatično koliko su to neki priželjkivali. Samo 3.2 posto građana smatra taj događaj relevantnim.

http://hr.n1info.com/a330180/Vijesti/CRO-Demoskop-HDZ-povecao-prednost-ispred-ostalih-stranaka.html