Objavljeno je redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom kolovoza (od 31. srpnja do 3. kolovoza). 

Da su početkom kolovoza održani parlamentarni izbori - HDZ bi bio relativni pobjednik izbora! 

HDZ bi tako ostvario 26% potpore (25% u srpnju), SDP 18% (18,7% u srpnju), Živi zid 13,2% (13,4% u srpnju), Most 7,5% (7,3% u srpnju).

Rast potpore HDZ-u…

Dok je HDZ-u porasla potpora za jedan postotni bod u mjesec dana, SDP ima najnižu izbornu potporu u mjerenju preferencija stranaka od početka istraživačkog projekta CRO Demoskop (od početka 2004.). 

… i Vladi RH

Razina potpore politici Vlade RH u 21. mjesecu njezina mandata je 34,2% (prema 30,5% u srpnju). Kad je riječ o nepodržavanju politike Vlade, u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 49,1% (54,3% u srpnju).

Porast optimizma

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) u kolovozu podupire 19,9 posto ispitanika - prema 17 posto iz srpnja. Njih 69,5 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru - u odnosu na 70,4 posto iz srpnja. 

Kakav je smjer zemlje ne zna 10,7 posto građana.

Srebrna medalja Vatrenih - događaj mjeseca

Najvažnija tema u posljednjih mjesec dana je srebro na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji i veličanstven doček nogometaša i to za 77,2 posto  građana. Smrt Olivera Dragojevića najvažniji je događaj mjeseca za 8,1 posto građana. Nagodba vjerovnika u slučaju Agrokor je na trećem mjestu sa 3 posto izbora, dok je prijedlog poreznih promjena izbor za 1,6 posto građana.