HDZ nije izgubio potporu birača na pitanju Konvencije Vijeća Europe - donio je to Dnevnik Nove TV u redovitome mjesečnom istraživanju rejtinga stranaka Crobarometar.

Od SDP-a jači za 10.2 - od Mosta 22.8!

Naš je stranka i dalje uvjerljivo prvi izbor hrvatskih građana s potporom od 29.5 posto. SDP je drugi s 19.3, Živi zid treći s 12.9, a „vječno četvrti“ Most ima 7.1 posto.

Dakle, „šijemo“ Bernardićevu (ili Marasovu, ako hoćete) družinu za 10.2 postotnih poena, Pernarovu za 16.6, a Grmojinu za - 22.8!

Povećana prednost pred SDP-om

Gledano u odnosu na veljaču, naša je stranka povećala prednost pred SDP-om za 0.2 postotnih poena. Premda je to, naravno, irelevantno i u okviru minimalne statističke pogreške, vrijedi ipak zabilježiti. Jer ako pojedini „neovisni“ portali imaju naslove da je „HDZ u padu“ (budući da smo prema Crobarometru u veljači imali 29.8 posto), onda i mi po istoj logici možemo poručiti: HDZ u sve većem vodstvu spram SDP-a!

Bandić - dobitnik mjeseca

Slijede u „srednjem razredu“ Bandić Milan 365 s rejtingom od 4.1 posto, Pametno (3.0), HSS (2.9), IDS (2.6), HSU (2.5) i HNS (2.0). I dok dio medija gromko tvrdi da Živi zid „nezaustavljivo raste“ (jer mu je od veljače do ožujka rejting skočio s 12.3 na 12.9), nitko nije zamijetio da je prema tom kriteriju Bandićeva stranka najveća dobitnica - narasla je s 3.0 na 4.1!

Glasni, a bez glasova

Sve ostale stranke, inače glasne i medijski omniprezentne, ispod su 1 posto: HRAST ima 0.9, GLAS 0.7, a Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih & Zlatko Hasanbegović 0.6 posto. Neodlučnih je birača u ožujku 6.4 posto.

A zamislimo sada sljedeći „analitički“ naslov: Na Istanbulskoj konvenciji Hrastu eksplodirala popularnost, a Neovisni za Hrvatsku stagniraju! Stranci Hrvoja Zekanovića, naime, narastao je rejting za 0.1 (imali su 0.8), dok je NHR-BE&ZH i u veljači bio na 0.6 postotnih poena.

Stabilnost Vlade & parlamentarne većine

U ožujku 74 posto birača vjeruje da će Vlada odraditi mandat do kraja, a samo njih 18 posto smatra da neće. Ne zna 8 posto. U stabilnost parlamentarne većine uvjereno je čak 88 posto birača HDZ-a, što također nešto poručuje.