Tijekom obilaska Interlibera u Zagrebu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da je Mađarska prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj (OECD):

- S mađarskim premijerom Viktorom Orbanom sastao sam se zadnji put prije desetak dana. Mogu potvrditi da će doći u Zagreb na sastanak premijera Srednjoeuropske inicijative (SEI), koji organiziram 3. i 4. prosinca, kad zaokružujem naše jednogodišnje predsjedanje tom inicijativom. Želimo unaprijediti odnose s Mađarskom, nama važnom susjednom zemljom. Bez obzira na niz otvorenih pitanja, uvijek moramo nalaziti teme koje nas povezuju.

Imamo svoju strategiju i cilj

Dodao je da je relacija INA-Mol u biti jedina tema koja je zakomplicirala odnose Hrvatske i Mađarske, što traje više od deset godina:

- Mi imamo svoju strategiju i cilj i na tome radimo.

https://vijesti.hrt.hr/473014/maarska-povukla-blokadu-hrvatskom-ulasku-u-oecd-orban-u-prosincu-u-rh

Na pitanje novinara je li obavijestio predsjednicu RH o odluci da ministar Davor Božinović putuje u Marakeš, Plenković je odgovorio:

- Obavijestio sam cijelu javnost.

Žrtvi Vukovara odati najdublji pijetet

Komentirao je i današnji odlazak Milorada Pupovca u Vukovar:

- Čuli smo se sinoć, obavijestio me o odluci koju je donio. To je njegova odluka. Moj stav je jasan - žrtvama Vukovara moramo se pokloniti i odati im najdublji pijetet. Kao čelnik SDSS-a odabrao je otići danas, dobro je da ide u Vukovar. Mi ćemo kao Vlada sutra biti u Koloni sjećanja, a dio ministara će otići u Škabrnju.

Nema nikakvog sukoba interesa

Predsjednik Plenković je naglasio da nije bilo nikakvog sukoba interesa u korištenju Vladina zrakoplova za odlazak u Helsinki:

- Prvo, nikakav postupak još nije pokrenut, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa tek to razmatra, vidjet ćemo što će pitati Vladu. Dok sam predsjednik Vlade, gdje god jesam, uvijek nastupam u toj funkciji. Tako sam i bio pozvan u Helsinki na bilateralni susret s finskim premijerom, a i na Kongres EPP-a sam pozvan i na njemu sam sudjelovao kao premijer, poput ostalih premijera iz stranaka EPP-a. I normalno je da sam išao službenim zrakoplovom. A ja kao predsjednik Vlade određujem tko ide na koje putovanje sa mnom.