Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta Europa i svijet prisjećaju se sustavnog progona, genocida i strašnog stradavanja židovskog naroda, ne zaboravljajući pritom ni progone kojima je bio izložen romski narod te ostale žrtve nacističkog režima.

Zajednički vijenac na Mirogoju

Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor i ove su se godine pridružili obilježavanju tog dana, 27. siječnja, u znak sjećanja na oslobođenje najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau 1945. godine.

Kao izraz pijeteta prema svim žrtvama Holokausta, jutros je državno izaslanstvo - koje su sačinjavali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te izaslanik Predsjednice RH Mate Granić - položilo u ime Republike Hrvatske zajednički vijenac na Židovskom groblju na zagrebačkom groblju Mirogoju.

115 hrvatskih Pravednika među narodima

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković naglasio je da je to prilika za prisjećanje na to najmračnije razdoblje povijesti čovječanstva, na patnju milijuna nevinih žrtava, njihove obitelji i potomke, ali i na sve one hrabre pojedince koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu kako bi spasili svog bližnjeg - poput 115 hrvatskih Pravednika među narodima, kojima se kao narod ponosimo.

- Moramo sačuvati sjećanje na žrtve i tragediju židovskog naroda diljem Europe kako bismo mogli uistinu ostati posvećeni borbi za društvo oslobođeno svakog oblika mržnje i netolerancije. Budućim generacijama dugujemo razvijanje međusobnog razumijevanja i poštovanja kako isključivost, ekstremizam i netrpeljivost ne bi nikad ponovno prevladali u Hrvatskoj i Europi.

Neotuđivo dostojanstvo

Stoga su sloboda i jednakost, uvažavanje različitosti i nacionalna ravnopravnost, kao i neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe, utkani u temelje našega ustavnog poretka te rad na njihovoj promociji ostaje naša trajna zadaća - zaključio je predsjednik Plenković.