(VIDEO) Poslat ćemo poruku pijeteta prema žrtvi hrvatskih branitelja i vukovarskih civila, poruku mira, pomirbe, suživota i naslijeđa politike mirne reintegracije prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. A isto tako poslat ćemo i poruku naše opredijeljenosti da se svi ratni zločini moraju procesuirati! - istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, otvarajući sjednicu Vlade, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Plenković očitao lekciju oporbi

Govoreći o aktualnim temama koje su obilježile ovaj tjedan, na početku današnje sjednice Plenković se osvrnuo na Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru, na kojem je odgovarao na pitanja iz brojnih područja od interesa za hrvatsku javnost te o provođenju programa i politika Vlade, ocijenivši da su poslane bitne poruke o svemu onom što Vlada radi.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-pateticni-ste-bijegom-iz-sdp-zastupnici-demonstriraju-duboko

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/petrov-vasi-dani-na-vlasti-su-proslo-svrseno-vrijeme-beljak-kud-bas-vi-o-kaznenim

Razumijemo važnost brodogradilišta

Referirao se zatim i na posjet brodogradilištu 3. maj, gdje je jučer zajedno s ministrima Horvatom i Butkovićem razgovarao s novom Upravom Uljanik grupe i radnicima. Kazao je da su počele isplate plaća preko Agencije za osiguranje radničkih potraživanja.

- Vlada, kao što je pomogla i cijelu ovu godinu sa sanacijskim jamstvom u siječnju te s jamstvima koje smo preuzeli za srpanj i kolovoz, sada i s ovim praktično omogućuje daljnje funkcioniranje grupe i plaće svim zaposlenicima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/razgovaramo-s-potencijalnim-partnerima-i-investitorima-zelimo-naci-odrzivo

Naglasio je da Vlada razumije Važnost brodogradilišta i za Pulu i za Rijeku i za hrvatsku industriju te želi da se proizvodnja nastavi. Međutim, dodao je, restrukturiranje se mora napraviti s kvalitetnim strateškim partnerom i s ciljem da brodogradilišta funkcioniraju prema tržišnim načelima.

Upozorio je da su višegodišnje državne potpore, nakon članstva u Europskoj uniji, došle svom kraju te da novi početak mora biti drukčiji od dosadašnje prakse. Pregovara se s potencijalnim ulagačima, o čemu će se detaljnije izvijestiti javnost kada ponude budu i konkretizirane.

Nastavak gradnje Istarskog ipsilona

Osvrnuo se potom na otvaranje radova na fazi 2B1 Istarskoga ipsilona, od Pazina do Učke. Radi se o dionici dugoj 28 kilometara te projektu vrijednom 1,2 milijarde kuna kroz javno-privatno partnerstvo između francuske tvrtke Buoygues i Republike Hrvatske. Dodao je da će na radovima biti zaposleno više od tisuću hrvatskih ljudi te da će se dovršetkom dionice i gospodarstvo i turizam u Istri dignuti na još višu razinu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/samo-dva-mjeseca-nakon-odluke-vlade-rh-u-puli-zapocela-gradnja-dionice-istarskog

Ministar Božinović u Marakešu

Na današnjoj sjednici Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova predstavila je informaciju o Globalnom kompaktu o sigurnim, urednim i redovnim migracijama.

Predsjednik Plenković je istaknuo da taj neobvezujući dokument nema karakter međunarodnog ugovora. On predstavlja katalog mjera - pri čemu svaka zemlja zadržava suvereno pravo formirati svoju migracijsku politiku.

- Problem migracija je tu, bit će s nama još veliki broj godina i zato su zajednički odgovori nužno rješenje. Tu Hrvatska mora voditi odgovornu i razboritu politiku, za koju se mi zalažemo, štiteći nacionalne interese i ne podliježući ni u kojem trenutnu bilo kakvim dezinformacijama te svjesnom sijanju panike u javnosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jednoglasno-prihvacena-informacija-o-globalnom-kompaktu-o-zakonitim-migracijama

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/globalni-kompakt-o-zakonitim-migracijama-jedinstvena-podrska-kluba-hdz-i

Hrvatsku će na konferenciji o Globalnom kompaktu u Marakešu predstavljati ministar unutarnjih poslova (i međunarodni tajnik HDZ-a) dr. sc. Davor Božinović.

Samo istinom prema boljoj budućnosti Vukovara

U nedjelju, 18. studenog, obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Tim je povodom predsjednik Plenković kazao da će mu prisustvovati veliki broj članova Vlade, dok će jedan dio otići u Škabrnju.

- Poslat ćemo poruku pijeteta prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih onih koji su poginuli u obrani Domovine, poslati poruku mira, pomirbe, suživota i naslijeđa politike mirne reintegracije prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. A isto tako poslat ćemo i poruku naše opredijeljenosti da se svi ratni zločini moraju procesuirati, a oni koji su za njih odgovorni kazniti! Jer, samo istinom možemo ići prema budućnosti - koja je u interesu svih građana Vukovara.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/u-hrvatskom-saboru-otvorena-izlozba-da-se-ne-zaboravi-vukovar

Naglasio je da Vlada želi pomoći gospodarskom razvoju Vukovara kako bi Grad Heroj imao kvalitetnije uvjete života i poslovanja. Stoga se dovršava posebni zakon o Vukovaru, koji pritom mora biti u skladu sa svim EU propisima koji se tiču dopuštenih državnih potpora.

- Želimo nastaviti slati signale koji su konstruktivni i razvojni za grad Vukovar.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/proglasavamo-vukovar-mjestom-posebnog-pijeteta-najostrije-odbacujemo-lazi-o

Na kraju je čestitao Vatrenima na još jednom sjajnom uspjehu - jučer u utakmici Lige nacija protiv reprezentacije Španjolske.