Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je u zagrebačkom Hotelu Sheraton - nakon konferencije o podršci razvoju centara kompetencije (CEKOM) u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta - izjavu za brojne okupljene novinare.

http://hr.n1info.com/a187862/Vijesti/Na-Deklaraciju-o-zajednickom-jeziku-ne-treba-trositi-rijeci.html

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O DRAGI PRGOMETU

Kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba je prof. dr. Drago Prgomet. Ostvarit će izvrstan rezultat, kao i HDZ-ova lista za Gradsku skupštinu. Ostalim kandidatima želim sreću.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ocekujem-da-svi-clanovi-hdz-u-zagrebu-angazirano-podupru-prgometa-kao-naseg

O KONFERENCIJI & EUROPSKOM NOVCU

Čestitam ministricama Martini Dalić i Gabrijeli Žalac na organizaciji ove konferencije o centrima kompetencija, koja se odnosi na potporu našim poduzetnicima i znanstveno-istraživačkim institucijama u realizaciji projekata koji će pridonijeti da Hrvatska s 0,81 posto BDP-a koji izdvajamo za istraživanja i razvoj, krene prema onih željenih dva posto - što je cilj Vlade RH. Vjerujem da će ukupna omotnica, koja iznosi više od 100 milijuna eura, ovim ograničenim pozivom za otprilike 34 kandidature omogućiti brojnim županijama da im - u kontekstu pametne specijalizacije - nepovratna europska sredstva budu dodana vrijednost ravnomjernom regionalnom razvoju. To je cilj Vlade RH. Želim da naši ljudi osjete konkretnu pomoć za projekte u pojedinim hrvatskim krajevima od onog što nam daje europski proračun.

O ZAKONU ZA SISTEMSKI VAŽNE KOMPANIJE

Prije svega, hrvatska Vlada i hrvatska država imaju odgovornost pronaći odgovarajuća zakonska - i institucionalna - sistemska rješenja. Kada kažem sistemska, onda mislim na ukupno funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i takve velike tvrtke - kada se one zbog određenih okolnosti nađu u poteškoćama. Htjeli bismo da Agrokor, njegov vlasnik, Uprava, potencijalni kreditori, investitori i vjerovnici pronađu rješenje - koje bi dovelo do likvidnosti, izvršavanja obveza prema dobavljačima, osiguravanja rada kompanije, generiranja novih prihoda i sigurnosti zaposlenika. To je temeljni cilj i to je ono što država može željeti. Kao jedan okvir - koji nam je svojevrsni plan ako dođe do nekakvog drugog scenarija - težimo pronalaženju odgovarajućeg zakonskog rješenja. Zakon se finalizira - učinit ćemo sve da bude spreman do sjednice Vlade u petak. Ustav RH štiti vlasništvo, slobodu poduzetništva i jednakost. Imamo odgovornost da kao Vlada štitimo ukupno funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Brojne članice Europske unije - ali i druge zemlje - znale su se naći u sličnim situacijama. Većina je njih posezala za posebnim, izvanrednim zakonskim rješenjima koja su bila najprimjerenija za takve situacije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/o-agrokoru-radimo-tiho-na-dobrobit-nase-gospodarske-i-financijske-stabilnosti

O KVALITETI ZAKONA

U hrvatskom političkom sustavu Vlada u načelu predlaže zakone, a donosi ih Hrvatski sabor. Svi oni koji su zainteresirani pridonijeti kvaliteti normativnih rješenja, imat će prigodu to učiniti u fazi nakon što zakon prihvati Vlada i kada krene u raspravu u Hrvatski sabor. Ako bude konstruktivnih rješenja koje su bolja nego ona u Vladinu prijedlogu, uvijek smo otvoreni za to. U ovom trenutku svi naši stručnjaci i resori rade na tekstu koji će biti kvalitetan. I ne samo za jednu kompaniju, već - ponavljam - za sve sistemski važne kompanije koje imaju više od 8.000 zaposlenika i daleko veće prihode nego većina drugih kompanija u Hrvatskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pripremamo-zakon-za-pomoc-sistemski-vaznim-kompanijama-s-ciljem-ocuvanja

O CIJENI PLINA

U cijelom ovom procesu smo nastojali strukturu cijene plina pogledati detaljno, naći margine gdje se mogu smanjiti određeni elementi. Ono što smo željeli učiniti u cijelom kontekstu jest da cijena plina za kućanstva ostane ista. Vjerujem da će to tako i biti. Na tome Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i dalje kontinuirano radi. Cijena plina na europskom tržištu varira, dakle, ove godine nije kao što je bila prošle. Moja zadaća i zadaća Vlade jest učiniti napor da naši građani to što manje osjete.

 O „DEKLARACIJI O ZAJEDNIČKOM JEZIKU"

Tko to može podržati u Hrvatskoj? Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definiran Ustavom RH. Hrvatski jezik je jedan od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama ne moramo uopće trošiti riječi na ozbiljan način.

O BUDUĆNOSTI EUROPE

Pet scenarija predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera je realna analiza i podloga za daljnje rasprave, a koje ćemo voditi temeljem detaljnih stručno-analitičkih dokumenata koje će EK pripremati u sljedećim mjesecima. Za Hrvatsku je puno referentnija Rimska deklaracija i rimska agenda. Želimo, dakle, Europu koja je sigurna - i to u pogledu vanjske i unutarnje sigurnosti. To uključuje i borbu protiv terorizma. Želimo prosperitetnu Europu. Ono što sam naglasio – želimo Europu koja koristi zajedničke politike i redistributivnu snagu proračuna. I to za ravnomjerni regionalni razvoj i gospodarski razvoj. Želimo socijalnu Europu - koja vodi računa o načelu društvene solidarnosti - te Europu koja je globalno relevantan akter. Na te se četiri točke bazira Rimska deklaracija. Ona sublimira temeljne značajke koje sam izložio u Hrvatskom saboru. Europa s više brzina postoji već godinama.

786 MILIJUNA KUNA ZA RAZVOJ CENTARA KOMPETENCIJA

Centri kompetencija (CEKOM-i) dio su istraživačke infrastrukture i jedan od instrumenata za poticanje inovativnosti poslovnog sektora. Usmjereni su na razvojna i primijenjena istraživanja potaknuta od strane gospodarskih subjekata i njihovu komercijalizaciju u gospodarstvu unutar prioritetnih tematskih područja prepoznatih u okviru Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske. S ciljem poticanja novih znanstvenih spoznaja i njihove uspješne primjene u gospodarstvu, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta predvidjelo je gotovo 786 milijuna kuna za podršku razvoja centara kompetencija.