Predmet: Nadzor pravilnosti Izborne promidžbe

Poštovani,

Dana 27. svibnja 2013. godine Županijsko izborno povjerenstvo Županije Splitsko – dalmatinske dostavilo je Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Splita prigovor Socijaldemokratske partije Hrvatske, Zagreb, na ponašanje sudionika Izbornog postupka u Izbornoj promidžbi u kojem se navodi da Hrvatska demokratska zajednica čiji je kandidat Vjekoslav Ivanišević u drugom krugu Lokalnih izbora protukandidat Ivi Baldasaru provodi Izbornu promidžbu agitirajući za njihova kandidata Vjekoslava Ivaniševića na način da se lažno predstavlja građanima/biračima te da im u anketi postavlja pitanja koja imaju za svrhu i cilj da omalovaže, potkopaju povjerenje te umanje politički, profesionalni i ljudski integritet kandidata Ive Baldasara, na način da određene njegove postupke i iskazane političke stavove prikazuje  kao nemoralne, nepoštene i protiv interesa građana Grada Splita, te na taj način kandidatu Ivi Baldasaru nanesu izravnu štetu u njegovoj predizbornoj kampanji za gradonačelnika Grada Splita.

Ovakvim postupanjem da je počinjena teška povreda općenitih pravila ponašanja sudionika Izbornog postupka te teška povreda Izbornog Etičkog kodeksa.

Navedenim ponašanjem da je povrijeđena i odredba čl. 37. Zakona o Lokalnim izborima („NN“ br. 144/12), a isto tako da je počinjeno i kazneno djelo povrede slobode odlučivanja birača, opisano u čl. 333 st. 1 KZ-a, a u svezi čl. 261 st. 1 KZ-a (neovlaštena uporaba tuđe tvrtke).

Zahtjeva se da državno izborno povjerenstvo utvrdi povredu pravila ponašanja tijekom Izborne promidžbe Hrvatske demokratske zajednice, da osudi takvo ponašanje i zabrani svako takvo daljnje djelovanje te obavijesti o tome Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, kao i da Državno izborno povjerenstvo naloži Hrvatskoj demokratskoj zajednici da se javno ispriča kandidatu Ivi Baldasaru zbog teške povrede odredbi o ponašanju u tijeku Izborne promidžbe.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Splita zatražilo je od Hrvatske demokratske zajednice da se pisanim putem očituje u odnosu na navode iz predmetnog prigovora Socijaldemokratske partije Hrvatske.

U svom pisanom očitovanju dostavljenom ovom Izbornom povjerenstvu dana 28. svibnja 2013. godine, Hrvatska demokratska zajednica, Gradski odbor Split, odbacuje navode iz prigovora kao neutemeljene i zlonamjerne navodeći da je netočno da se Hrvatska demokratska zajednica lažno predstavljala tijekom Izborne promidžbe u Gradu Splitu i time počinila kazneno djelo neovlaštene uporabe tuđe tvrtke iz čl. 261 st. 1 KZ-a, te da je time počinjeno kazneno djelo povrede slobode odlučivanja birača iz čk. 333 st. 1 KZ-a.

Naime, HDZ svoje izborene aktivnosti da provodi koristeći svoje Pozivne Centre putem kojih komunicira sa svojim članovima i simpatizerima. Pozivni Centar u Splitu, ko i Pozivni Centri u ostalim gradovima da rade preko centralnog servera u Zagrebu pa da se tako može na zaslonima telefonskih uređaja prikazati broj 108151750 ili 016442750. Dakle, da je riječ o tehničkom rješenju poziva preko navedenih brojeva, a ne o tome da su pozivi upućeni iz Zagreba, umjesto iz Splita. To u konačnosti da nije ni važno niti da predstavlja bilo kakvo kazneno djelo ili prekršaj.

Također da se odbacuje i tvrdnja Socijaldemokratske parije Hrvatske kako je povrijeđena odredba čl. 37 Zakona o Lokalnim izborima zbog navedenog lažnog predstavljanja kao „Pozivni Centar Grada Splita“. Naime, operateri u Pozivnom Centru Split, u komunikaciji s njihovim članovima i simpatizerima da su se predstavljali kao „Pozivni centar HDZ-a Grada Splita“, što upravo da jesu.

Shodno navedenom da ne postoji ni kršenje Etičkog kodeksa niti bilo kojih drugih Etičkih normi jer su se u komunikaciji s članstvom koristili navodi koji predstavljaju činjenice, a ne bilo kakve insinuacije, sugestivna pitanja i sl., što se navodi u prigovoru Socijaldemokratske parije Hrvatske.

U odnosu na navode iz dostavljenog Prigovora Socijaldemokratske partije Hrvatske i navode iz pisanog očitovanja Hrvatske demokratske zajednice, Gradski odbor Splita, ističe se da Gradsko Izborno povjerenstvo Grada Splita, temeljem odredbe čl. 53. toč. 7 Zakona o lokalnim izborima („NN“ br. 144/12), nadzire pravilnost Izborne promidžbe za Gradske izbore u skladu s Zakonom  o lokalnim izborima.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Splita ukazuje na odredbu čl. 37. Zakona o lokalnim izborima prema kojoj odredbi Izbornu promidžbu sudionici vode slobodno, otvoreno, javno i argumentirano, a suprotstavljanje i sučeljavanje treba biti obrazloženo i utemeljeno na činjenicama.

Ističe se da je svako drugo ponašanje i način vođenja promidžbenih aktivnosti u suprotnosti sa označenim Zakonom i Etikom izbornog ponašanja.

S poštovanjem,

                                                                                            Ivica Botica

                                                                                   Predsjednik GIP-a Split