(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima - zajedno s ministrom pravosuđa Antom Šprljom - konferenciju za novinare. Tema - podnošenja elektroničkog prijedloga za upis u zemljišne knjige.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Digitalizacija rada državne administracije

Prigoda je osvrnuti se na jednu inovaciju - elektroničko podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige. U programu Vlade RH naveli smo da je pravna sigurnost jedan od temeljnih ciljeva našeg rada u ovom mandatu. Njeno, dakle, jačanje i kontinuirano širenje, a uz to i digitalizacija rada državne administracije u svim njenim aspektima. Prva smo Vlada koja je osnovala Središnji državni ured za digitalno društvo.

Brže, lakše i - sigurnije!

Ovdje je riječ o projektu o kojem smo govorili prije nekoliko dana u Državnoj geodetskoj upravi. Tada smo u okviru zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra pokrenuli projekt „One-stop shop“. On se razvijao od 2008. u kontekstu sredstava pretpristupne pomoći - ukupne vrijednosti 500.000 eura. A koji pridonosi elektronskoj dostupnosti svega što postoji u zemljišnim knjigama i katastru. Sada se radi na potpunoj kompatibilnosti tih baza podataka. S projektom pokrenutim 15. ožujka pomažemo našim ljudima ubrzati i olakšati procedure kada je riječ o podnošenju zahtjeva za upisom u zemljišne knjige. Prije svega, putem javnih bilježnika, a uskoro, vjerujem, i putem odvjetnika. Na taj način sve ono što je do sada bilo sporije u ovom je trenutku postalo brže. I ono najvažnije - i sigurnije. S ovakvim načinom, gdje javni bilježnik elektroničkim putem podnosi zahtjev, odmah može svojoj stranci kazati je li sve u redu s određenom nekretninom te smanjiti mogućnost zlouporabe ili prijevare, praktički je eliminirati. Izbjeći će se situacije da netko u zloj namjeri želi prodati istu nekretninu dvojici potencijalnih kupaca i pritom računati na sporost između trenutka sklapanja odnosno zaključenja kupoprodajnog ugovora, do trenutka podnošenja zahtjeva u zemljišne knjige.

Na korist građanima

Ovako ćemo građanima omogućiti da bez potrebe ne idu u neki drugi grad kako bi prijedlog podnijeli na sudu. Omogućit ćemo im da na jednostavan način, uz naknadu od 200 kuna, naprave posao za koji je inače trebalo mnogo više vremena. Smanjit će se svaki rizik. Čestitam Ministarstvu pravosuđa koje je radilo na ovom projektu. Smatram da je koristan i da će nam nastavak ovakvog rada - u kontekstu digitalizacije - omogućiti da budemo među onim članicama Europske unije koje su najbolji primjeri sve veće digitalizacije javnih usluga i pravnog prometa.

E-HRVATSKA & RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) uveden je u sve zemljišnoknjižne odjele i katastre u Hrvatskoj od 21. studenog 2016. godine. Ovaj je sustav jedna od ključnih poluga izgradnje e-Hrvatske i razvoja poduzetništva te osiguranja povjerenja građana u registre. Daljnji razvoj elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama omogućen je podnošenjem elektroničkog prijedloga za upis u zemljišne knjige. Od 15. ožujka 2017. godine e-podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige omogućeno je u cijeloj Hrvatskoj. Njime se postupak dodatno ubrzava i olakšava te se osigurava veća pravna sigurnost u poslovanju s nekretninama.