Zastupnik Andrej Plenković, koji je i kao promatrač uključen u rad Odbora za proračun, tijekom prethodnih mjeseci kod kolega g. La Vie i g. Bogea, koji su bili izvjestitelji za izmjene europskog proračuna 2013. i uključivanje dijela za Republiku Hrvatsku, lobirao za usvajanje proračuna kakav je tijekom pregovora dogovoren.

Prije današnjeg glasovanja zastupnica  Ivana Maletić je, kao osoba koja je pregovarala financijsku omotnicu u poglavlju 33, na plenarnoj sjednici objasnila je važnost usvajanja proračuna za Republiku Hrvatsku.

"Možemo započeti sa korištenjem sredstava za financiranje projekata kojima ćemo pokrenuti rast, razvoj, zapošljavanje, konkurentnost i infrastrukturnu izgradnju", kazala je Maletić.

Ukupna dodijeljena sredstva od 1.7. do 31.12. 2013. Iznose 665 milijuna eura, odnosno kada se tome pridodaju rashodi administracije i dio rashoda koji će se realizirati u 2014. godini, hrvatska omotnica iznosi 800 milijuna eura. U EU proračunu planiran je i iznos novčanih isplata Republici Hrvatskoj tijekom 2013. godine u visini od 375 milijuna eura.

Današnjim glasovanjem Europski parlament je osigurao uvjete da Republika Hrvatska bude neto primateljica iz Europskog proračuna. Međutim, sada je na Vladi RH da dobije od Europske komisije pozitivno mišljenje za rad s europskim fondovima i tijekom 2013. godine povuče odobreni predujam od 149,8 milijuna eura kako bi Hrvatska doista bila neto primateljica.