(VIDEO) - Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz tog procesa. Ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković  u svom obraćanju na 72. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Plenković se u svom prvom govoru pred Općom skupštinom osvrnuo i na aktualne svjetske probleme, poput krize na Korejskom poluotoku, agresije na Ukrajinu, Pariškog klimatskog sporazuma, migracija...

Iskustvo mirne reintegracije

Ponovno je ponudio hrvatsko iskustvo u mirnoj reintegraciji istoka Ukrajine:

- UNTAES u istočnoj Slavoniji jedna je od najuspješnijih mirovnih misija UN-a. Završila je, bez oružanih sukoba i žrtava, u siječnju 1998. mirnom reintegracijom teritorija pod okupacijom bivše JNA i lokalnih Srba. Stavljamo na raspolaganje to jedinstveno znanje i iskustvo koje može poslužiti kao pomoć u naporima međunarodne zajednice u sličnim situacijama, kao što je primjena sporazuma iz Minska u Ukrajini.

Klimatske promjene

U govoru je predsjednik Plenković podržao Pariški klimatski sporazum, globalni pakt za borbu protiv klimatskih promjena:

- Zadnjih mjeseci, nažalost, ni moja zemlja nije bila pošteđena šumskih požara i neviđenih poplava. Ta zabrinjavajuća upozorenja poziv su na akciju, bez odgode!

Ravnopravnost - preduvjet stabilnosti BiH

Skrenuo je pozornost međunarodne javnosti na BiH, nefunkcionalnu državu u kojoj od završetka rata 1995. tinjaju međunacionalni i socijalni problemi:

- Vjerujemo u izgradnju snažnih društava u našoj regiji, kako bi se s dugotrajnih kriza prešlo na politički dijalog i aktivni angažman. To je osobito važno u susjednoj BiH, gdje je ispravna primjena ustavne ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata - preduvjet za punu funkcionalnost i stabilnost države.

Obrazovna reforma

Plenković se na međunarodnoj sceni dotaknuo i obrazovne reforme, ističući da je nužna za ostvarenje održivog razvoja i zapošljavanja mladih:

- Zajednička nam je zadaća prilagoditi naše obrazovne sustave kako bismo stvorili buduće odgovorne građane i zadovoljili stvarne potrebe naših tržišta rada.

Reforma Vijeća sigurnosti UN-a

Govoreći kao premijer zemlje koja je članica UN-a postala prije 25 godina pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Plenković je istaknuo i čvrstu predanost Hrvatske multilateralizmu, ali je pozvao na reformu Vijeća sigurnosti UN-a i povećanje broja stalnih i nestalnih članica tog najvažnijeg tijela Svjetske organizacije.

- Od ključne je važnosti da to članstvo, i stalno i nestalno, bude regionalno uravnoteženo i da bolje zrcali svijet 70 godina nakon osnutka Ujedinjenih naroda - zaključio je Plenković.

GOVOR PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA, KOJI JE ODRŽAO NA ENGLESKOM JEZIKU, MOŽETE PROČITATI OVDJE ILI GA POGLEDATI U CIJELOSTI:

S GLAVNI TAJNIKOM UN-a & JAPANSKIM PREMIJEROM

Prije govora na Općoj skupštini UN-a, predsjednik Plenković sastao se s glavnim tajnikom UN-a  Antoniom Guterresom - čiju reformu Svjetske organizacije Republika Hrvatska snažno podupire - te s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

PrivitakVeličina
govor_predsjednika_plenkovica_un.pdf108.86 KB