Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić na samom početku se prisjetio u kakvom su stanju preuzeli stranku prije nešto više od godine dana.

"Unatoč lošim predviđanjima i anketama, polučili smo pobjedu na EU izborima, a na lokalnim izborima pokazali da smo najjača politička stranka u Hrvatskoj", rekao je Brkić.

Naglasio je da od ukupno 576 jedinice lokalne samouprave HDZ pobijedio u 259 što čini 44,97 posto, dok je SDP pobijedio u 75.

Brkić je istaknuo kako je HDZ dobio 57 gradonačelnika i 192 načelnika općina dok je SDP dobio 27 gradonačelnika i 45 načelnika općina.

Kad je riječ o drugom krugu lokalnih izbora HDZ je dobio 32 gradonačelnika i 54 načelnika općina dok je SDP dobio 21 gradonačelnika i 25 načelnika općina.

"Brojke su neumoljive, a podatci egzaktni. HDZ je zadovoljan izbornim rezultatima, obzirom na okolnosti u kojima smo stranku preuzeli. Nakon godinu dana rada HDZ se vratio na političku scenu kao najjača stranka i u budućnosti će se morati ozbiljno računati na HDZ i koalicijske partnere", decidiran je bio Brkić.

Na kraju Brkić je najavio kako se HDZ već sad okreče pripremama za europske i predsjedničke izbore te ponovio da će HDZ tražiti prijevremene parlamentarne izbore.

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak kazao je da kako je neosporno da je HDZ ostvario najavljene rezultate te izrazio žaljenje što HDZ nije uspio pobijediti u Vukovaru i u Splitu.

„Ali zato nas veseli da smo pobijedili u Šibeniku, Karlovcu, Požegi, Kaštelima, Solinu, Virovitici, Kninu, Vinkovcima, Zadru, Dugom Selu, Zaprešiću, Velikoj Gorici i Svetoj Nedelji“, kazao je Čuljak.

Čuljak se usprotivio izjavama pojedinaca o podjeli na urbane i ruralne sredine, velike i male gradove.

"Sada je ministar rada počeo dijeliti na gradove s velikim i malim proračunom, na siromašne i bogate. Valjda neće siromašnima ukinuti pravo glasa ili ukinuti gradske proračune", zaključio je Čuljak.