(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Zadru - nakon predstavljanja kandidata za IX. izbornu jedinicu - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je kvalitetu naše tradicionalno pobjedničke liste za IX. izbornu jedinicu te jučerašnje izjave srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POBJEDNIČKOJ IX. IZBORNOJ JEDINICI

Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo večeras ovdje na zadarskom Forumu predstaviti kandidate HDZ-a u IX. izbornoj jedinici. Pobjedničkoj izbornoj jedinici za HDZ! Činjenica je da su na prva dva mjesta ove liste dvije izvrsne kolegice - dokazane i na razini Vodica i ovdje, na razini Zadra. Na listi su iskusne kolege, saborski zastupnici, aktualni i bivši ministri, župani, gradonačelnici, načelnici, branitelji… Napravili smo vrlo kvalitetan miks ljudi koji su prepoznatljivi u svojim sredinama. Oni će pomoći HDZ-u da još jednom uvjerljivo pobjedi u ovoj izbornoj jedinici.

O IZJAVAMA VUČIĆA I ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Kada je riječ o izjavama predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića jučer u Gradini, ponovit ću da je Hrvatska članica EU i NATO-a. Ispunila je najviše kriterije i standarde koje se očekuju od zemalja kada pristupaju u EU. Srbija je tek na tom putu. Predstoji joj pravo suočavanje s prošlošću, osobito onom recentnom - iz vremena agresije Miloševićeva velikosrpskog režima. U kojem je, nažalost, i aktualni premijer Srbije, tada u nekoj drugoj ulozi, u nekoj drugoj stranci, dao svoj obol. Želim Hrvatsku koja gradi kvalitetne odnose sa susjedima, ali politiku čistih ruku. Hrvatska neće dopustiti - osobito buduća HDZ-ova vlada - da Srbija kontinuirano provocira. Tražit ćemo izmjenu njihova zakona o procesuiranju ratnih zločina i nadležnosti njihovih državnih institucija. Zaštitit ćemo pravnu sigurnost hrvatskih branitelja! Slučaj s našim zadržanim državljaninom pokazuje koliko je ta tematika osjetljiva i koliko moramo inzistirati na rješavanju tog pitanja. Poručujem Srbiji da spuste tonove i otvorimo dijalog, ali isto tako vrlo snažno poručujem: HDZ će - i ja kao njen predsjednik - uvijek čvrsto štititi naše nacionalne interese. U okviru našeg međunarodnog položaja - kao članica EU i NATO-a.