(VIDEO) U hrvatskom povijesnom gradu Kninu danas se od ranih jutarnjih sati održava središnja proslava 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cestitka-predsjednika-plenkovica-s-ponosom-se-prisjecamo-velicanstvene-oluje

Zajedno i ponosno u Kninu!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjeluje - zajedno s članovima Vlade - na obilježavanju ovog povijesnog datuma iz hrvatske povijesti, dana kada je Hrvatska vojska pobjednički ušla u kraljevski grad Knin i oslobodila ga od velikosrpskog agresora. Najveća je to pobjeda u Domovinskom ratu.

Okupili su se danas u Kninu, zajedno i ponosno, i brojni naši stranački dužnosnici - članovi Predsjedništva HDZ-a, predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija… Skupa s njima su i mnogi naši saborski zastupnici.

Položen zajednički vijenac

Minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu te su položeni vijenci i zapaljene svijeće na Trgu Ante Starčevića kod Spomenika pobjede „Oluja 95“, gdje su se okupili i mnogobrojni branitelji.

Zajednički vijenac položili su predsjednik Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Pročitana imena poginulih i nestalih

U nastavku programa proslave, na kninskoj tvrđavi, pročitana je povjesnica o Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, imena poginulih i nestalih u toj operaciji. Potom su zvona kninskih crkava obilježila ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin.

Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi podignuta je uz intoniranje državne himne i ispaljivanje 22 plotuna, u spomen na 22. obljetnicu Oluje.

Nazočnima su se u govoru obratili, među inima, predsjednik Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković.

Plenković: Oluja spriječila još jednu Srebrenicu!

Predsjednik Plenković istaknuo je da mu je čast biti danas u Kninu, simbolu hrvatskih pobjeda. Čestitao je hrvatskim građanima Dan pobjede, a braniteljima njihov dan. Podsjetio je da je Hrvatska u prijelomnim vremenima 90-ih, u težnji ka demokraciji i neovisnosti, bila suočena s velikosrpskom agresijom, a dio Domovine bio je okupiran.

- Hrvatska je oslobođena nakon što je prošla brutalnu agresiju velikosrpskog Miloševićevog režima. Danas je članica Europske unije i NATO-a. No, toga ne bi bilo bez Oluje. Tek se tada 250.000 prognanih Hrvata moglo vratiti. Olujom je spriječena još jedna Srebrenica, Oluja je bila prekretnica i za Republiku Hrvatsku i cijeli jugoistok Europe.

Dodao je da, osim pobjede, danas slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu.

Državnička mudrost dr. Tuđmana

Naglasio je državničku odlučnost i mudrost prvoga hrvatskog predsjednika d. Franje Tuđmana te požrtvovnost hrvatskih branitelja.

- To je bila prekretnica i ostat će upamćena kao najveća pobjeda sinergije Hrvatske vojske i policije.

Ponosni na Oluju, ponosni na branitelje

Poručio je da hrvatska država ne da na Oluju - jednako onako kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku.

- U srcu su nam svi oni koji su pali za Domovinu, sjećamo se poginulih civila i nestalih, ustrajno ćemo raditi na njihovom pronalasku. Imamo trajnu obvezu prema njima. Danas ovaj hrvatski stijeg nije samo simbol pobjede u Domovinskom ratu, nego spomen na žrtve koje su za nju pale.

Trajna skrb za hrvatske branitelje

Istaknuo je i posvećenost svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

- Stoga i jučerašnja odluka Vlade da se Saboru predloži novi Zakon o hrvatskim braniteljima treba omogućiti da se poboljša njihov položaj. Zahvaljujem ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu koji je na njemu predano radio u zadnjih godinu dana.

Za dostojan život i bolji standard

Kako je Plenković istaknuo, Hrvatska kakvu sanjamo i kakvu su branitelji željeli treba biti ona Hrvatska koja će omogućiti dostojan život, moderno obrazovanje, zaposlenje i plaću, da obitelji ostaju u zemlji, a umirovljenici imaju dobar standard.

- Zahvaljujem posebno našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmani koji je, kada je ovdje 6. kolovoza 1995. rekao „Imamo Hrvatsku“, ostvario ono što su generacije Hrvata sanjale.

Govor predsjednika Plenkovića na kninskoj tvrđavi možete u cijelosti pogledati na linku:

http://vijesti.hrt.hr/399656/rh-ne-da-na-oluju-kao-sto-branitelji-nisu-dali-na-hrvatsku

POČAST ZASLUŽNIMA

Još jučer je, kao što znate, predsjednik Plenković u jutarnjim satima na zagrebačkom groblju Mirogoju odao počast zaslužnima za obranu od velikosrpske agresije i oslobađanje Domovine. A popodne je u Kninu održana sjednica Vlade RH.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vijenci-u-pocast-zasluznima-za-obranu-od-velikosrpske-agresije-i-oslobadanje

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-rh-drago-mi-je-da-upravo-u-kninu-usvajamo-novi-zakon-o-hrvatskim