Karamarko je kazao kako se Hrvatska treba aktivnije uključiti u rješavanje problema Hrvata u BiH, što ne bi značilo uplitanje u odnose druge države, već podržavanje dogovora tri konstitutivna naroda, ali ne dogovora dva na štetu trećeg.

Rekao je kako Hrvatskoj nalaže Ustav da skrbi o Hrvatima izvan domovine te istaknuo kako nije lako gledati kako su Hrvati u BiH obespravljeni, ne mogu izabrati svog člana Predsjedništva i ne mogu utjecati na procese u BiH.

Hrvatski narod u BiH mora biti ravnopravan s ostala dva naroda te mu se mora dopustiti da implementira tu svoju konstitutivnost, rekao je Karamarko.   

"Mi ćemo uložiti sva demokratska sredstva da možemo stati na dispoziciju Hrvatima u BiH. Želimo svi skupa pomoći BiH, jer je nama interes da se BiH što prije europeizira i da nam istočne granice pokriva EU", kazao je Karamarko.

Karamarko je naglasio kako je novo vodstvo HDZ-a intenziviralo odnose sa svojim bratskim strankama u BiH kako bi što prije došlo do ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Na kraju Karamarko je kazao kako će Hrvatska podržati ustavne promjene u BiH i FBiH što dogovore tri strane u BiH te da će se s posebnom pažnjom pratiti ono što predlažu hrvatske strane.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je kako prijedlog HDZ-a BiH je četiri federalne i teritorijalne jedinice, što podržava i Hrvatski narodni sabor.

Čović je istaknuo kako ulaskom Hrvatske u Europsku uniju BiH se otvaraju mnogobrojne mogućnosti, a samo odlučujemo o tome hoćemo li ih iskoristiti.

Na radnoj konferenciji se raspravljalo o raznim temama pa su tako na temu ustavnih promjena govornici bili Davorin Mlakar, prof. dr. sc. Božo Žepić, prof. dr. sc. Mile Lasić ml. i Borjana Krišto. 

Na temu gospodarstva, govorili su dr. Domagoj Ivan Milošević, Ivan Šuker, prof. dr. sc. Marko Kolaković, dr. Goran Marić, Ivana Maletić, Zlatko Ževrnja, Vjekoslav Bevanda i Dragan Vrankić. 

Dr.Mladen Puškarić, Andrej Plenković i  dr. sc. Davor Božinović govorili su na temu Euroatlantskih integracija, dok su Ante Babić, Josipa Rimac, Milan Kovač i Bariša Čolak govorili na temu državljanstvo i prebivalište.

Na temi EEP i europski pučani govornici su bili Dubravka Šuica, Davor Stier, Zdravka Bušić i Željana Zovko.