(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je, u izravnom prijenosu iz New Yorka, intervju za Dnevnik HTV-a nakon svog govora na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Potpora Guterresu

Naglasio je da Hrvatska želi da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, tako i u zaštiti ljudskih prava.

- Mislim da su ove poruke dobro primljene. RH podržava napore novog glavnog tajnika Antonija Guterresa.

SAD - glavni partner i saveznik

Osvrnuvši se na govor predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i naše odnose s najmoćnijom zemljom svijeta, istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države svjetska sila i glavni globalni akter.

- Oni su i naš glavni partner i saveznik u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, u svom je govoru u UN-u predsjednik Trump ponovio svoje geslo „America First“, ali je i kazao „DA“ multilateralnoj suradnji.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novi-susreti-s-brojnim-drzavnicima-trump-erdogan-thaci-libijski-premijer

Rješavanje otvorenih pitanja

Govoreći o skorašnjem susretu s Mirom Cerarom, istaknuo je da razvijaju dobar odnos poštovanja i povjerenja.

- Hrvatska želi bilateralno riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru, a Slovenija želi provesti arbitražnu presudu. No presuda - u procesu koji je kontaminiran - neprihvatljiva je za Hrvatsku. To, međutim, ne znači da nema manevarskog prostora i načina da dvije zrele susjedne zemlje, članice EU i saveznice u NATO-u, nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni te da ćemo pogledati što nas to trenutačno spaja, a koje su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/slovenski-premijer-miro-cerar-dolazi-u-zagreb-27-rujna

Odnosi s BiH

Plenković se osvrnuo i na odnose s Bosnom i Hercegovinom.

- BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija - od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati u njoj konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ću tim intenzitetom.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani, predsjednik Plenković je kazao da očekuje temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu.

- Čuo sam se s ravnateljem SOA-e i kada se vratim, to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti potpune informacije.

Gradnja Pelješkog mosta

Na temu Pelješkog mosta, predsjednik Plenković je ponovio da se on gradi na hrvatskom teritoriju.  

- Razgovori sa stručnim službama trajali su godinama. Ova tema je dotaknuta i na zajedničkoj sjednici dviju vlada u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a manje samih institucija BiH. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje strateško pitanje - i to posebno u kontekstu Schengena i intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku.

Photo: HRT