(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković gostovao je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a. Razgovor s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio urednik Damir Smrtić - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NAPADU U SALISBURYJU

Na radnoj večeri smo sinoć skoro tri sata razgovarali o onome o čemu nas je izvijestila britanska premijerka Theresa May - o napadu u Salisburyju u kojem se koristio nervni otrov. Napadu je podvrgnuta članica EU-a, NATO-a i stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Prema istrazi službi Ujedinjene Kraljevine, riječ je o napadu za koji se s visokom vjerojatnošću navodi da je došao s područja Ruske Federacije. Stoga su vrlo jedinstveni bili svi čelnici država članica EU-a da se taj napad maksimalno osudi te da sve zemlje povuku diplomatske poteze.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/vecina-clanica-eu-dijeli-britanski-stav-o-salisburyju-drzavni-vrh-rh-odlucit-ce-o

O HRVATSKOJ REAKCIJI NA SALISBURY

Vidio sam se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović nakon njezina posjeta Južnoj Americi te smo se čuli danas nakon mog povratka iz Bruxellesa. Dogovorili smo konzultacije državnog vrha na temu napada u Ujedinjenoj Kraljevini - jer je to ozbiljno pitanje sigurnosnog i vanjskopolitičkog karaktera. Želimo usuglasiti stavove i pokazati solidarnost prema UK-u kao našoj saveznici u NATO-u i državi koja je još uvijek naš partner u okviru EU-a.

O NABAVI BORBENIH ZRAKOPLOVA

Dogovorili smo s predsjednicom RH početkom idućeg tjedna ne samo sastanak državnog vrha na temu napada u Ujedinjenoj Kraljevini, već će se u utorak - ekskluzivno najavljujem - održati Vijeće za obranu na kojem ćemo raspraviti pitanja koja se odnose na nabavu borbenih zrakoplova.

O KONVENCIJI VIJEĆA EUROPE

Iskoristit ću priliku da hrvatskoj javnosti još jednom uputim poruku da se svi zajedno koncentriramo na bit Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Iza Konvencije su stale različite garniture hrvatskih Vlada i do sad sve garniture HDZ-a. Njeno potvrđivanje sadržano je i u Izbornom programu HDZ-a i Programu zakonodavnih aktivnosti Vlade RH. Dakle, nije ratifikacija plod nekakvog trenutka koji je naglo došao.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-predsjednistvo-hdz-uvjerljivom-vecinom-podrzalo-ratifikaciju-konvencije

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uvazavam-sto-misle-drugi-ali-se-svim-svojim-autoritetom-borim-za-ono-sto-je-dobro

Riječ je o procesu u koji želimo ići jer Hrvatska na temelju Konvencije može osnažiti svoje institucionalne, pravne, financijske i operativne mehanizme kako bi suzbila grozan fenomen nasilja na d ženama. Kao što ste i sami mogli čuti, jučer sam na Vladi iznio statistiku o broju ubijenih žena. Taj problem u hrvatskom društvu postoji - stoga i ova Konvencija postoji. Očekujem da će u Hrvatskoj oni koji u ovom trenutku  imaju određene otpore razumjeti što je njen cilj - ovo nije tema za prikupljanje sitnih političkih poena. Ovo je tema civilizacijskog karaktera - zaštite žena u društvu. Stoga sam čvrsto stao iza ratifikacije. To ću činiti do kraja i Konvencija će biti ratificirana u Hrvatskom saboru.

O RATIFIKACIJI U HRVATSKOM SABORU

Što se tiče Kluba zastupnika HDZ-a, nekoliko je kolega izjavilo da imaju problem jer se tvrdi da se Konvencijom na mala vrata nastoji uvesti tzv. rodna ideologija. Meni se čini da se treba imati povjerenje u vlastiti stav, u vlastitu procjenu i, u krajnjoj liniji, u institucije hrvatske države. Mislim da smo na Vladi, i to nakon temeljitih konzultacija s pravnom službom Vijeća Europe, pronašli pravu formulaciju u interpretativnoj izjavi koja omogućuje velikom broju onih koji imaju određenu skepsu ili rezervu da uvide kako ćemo provoditi Konvenciju. Pritom moramo voditi računa da u hrvatskom zakonodavstvu pojam „rod“ postoji već niz godina te da Konvencija u tom pogledu ne donosi ništa novog.

O VAŽNOSTI INTERPRETATIVNE IZJAVE

Pozivam sve na racionalnost i razboritost te da se fokusiraju na bit Konvencije. To očekujem i od svih zastupnika HDZ-a, o čemu ćemo još temeljito porazgovarati na našem Klubu. Kolege koji su dosad najavljivali da će glasovati protiv ili da će se pozivati na savjest dobili su s interpretativnom izjavom vrlo jasno jamstvo da nema uvođenja tzv. rodne ideologije i tzv. neutralnog spola. A to jamstvo su dobili nakon jednoglasne odluke Vlade RH, uvjerljivo većinske odluke Predsjedništva HDZ-a te podrške stranačkih županijskih organizacija, Zajednice utemeljitelja, Zajednice žena i Mladeži. Većinsko raspoloženje je sasvim jasno što se tiče HDZ-a i partnera u parlamentarnoj većini.

O NAJAVLJENIM PROSVJEDIMA

Što se tiče aktivista i organizacija civilnog društva koji žele izraziti svoj stav, Hrvatska je demokratska zemlja u kojoj svatko ima pravo izraziti mišljenje i prosvjedovati. Moja je zadaća kao predsjednika Vlade koji je stao iza procesa ratifikacije, međutim, da svima koji još imaju neke sumnje u utemeljenoj raspravi iznesem argumente u prilog onome što je dobro za hrvatsko društvo. Konvenciju su ratificirali, primjerice, i naši kolege iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 prije više godina, ali ne vidim da se nešto neobično dogodilo u BiH. A možemo ići i malo zapadnije, prema Njemačkoj, Italiji, Austriji, Španjolskoj… sve redom tradicionalnim kršćanskim zemljama.

O DIJALOGU S KATOLIČKOM CRKVOM

Vodim dijalog s čelništvom Hrvatske biskupske konferencije i općenito s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj. Smatram da kroz razmjenu argumenata i stajališta te osobito uz ovakvu interpretativnu izjavu možemo naći prostor da se prihvati upravo ono što i samo Vijeće Europe naglašava u svojoj pravnoj analizi - da usvajanjem Konvencije nema obveze preuzimanja u naš pravni poredak priznavanja trećeg spola i istospolnih brakova te uvođenja u naš obrazovni sustav bilo kakvih sadržaja u suprotnosti s vrijednostima koje dijelimo.

O CJELOVITOM RJEŠENJU ZA BLOKIRANE

Izrazito smo se u Vladi angažirali, dao sam čvrsti naputak svim nadležnim resorima i ministrima da se pronađe cjelovito rješenje - koje bi pomoglo građanima koji su u blokadi. Jedan smjer bi bio da država otpiše dio dugova, drugi da se stvore preduvjeti da to učine ostali pravni subjekti - koji će pak za to dobiti određene kompenzacije. I treći - da se naprave iskoraci kada je riječ o potrošačkom stečaju. S tim ćemo mjerama kroz određeno razdoblje radikalno smanjiti broj blokiranih. Smatram da smo vrlo blizu cjelovitog rješenja - koje će smanjiti ovaj veliki problem koji muči brojne naše sugrađane.