Čak šezdeset posto turističkog prometa prolazi preko Istarskog ipsilona što ponajbolje govori o njegovoj važnosti. Za nas je to kapitalni projekt i složit ćemo financijsku konstrukciju kako bismo ga dovršili do kraja. U mandatu aktualne Vlade napravljeno je puno na dovršetku projekta - usuglašeni su pravni i financijski aspekti te je donesen novi Ugovor o koncesiji, za razliku od SDP-ove Vlade koja je projekt Istarskog ipsilona zaustavila. I razvoj Luke Rijeka uvršteno je u strateške infrastrukturne projekte izbornog programa HDZ-a. Kad je riječ o Općoj bolnici u Puli, u suradnji sa županijskim vlastima osigurat ćemo dovršetak izgradnje radi adekvatne i dostupne zdravstvene usluge. Podržavamo i izgradnju novog putničkog terminala u luci u Puli jer želimo razviti Istru i kao kruzer destinaciju! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u opširnom razgovoru za Glas Istre. Intervju donosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinara Dubravka Grakalića:

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je na tom poslu tek malo više od mjesec dana, dobro je upućen u Istru i njezine probleme. Na pitanja o njima odgovara bez zadrške, ali diplomatski, biranim riječima, posebno kada se radi o istarskim kadrovima u njegovoj stranci ili o suradnji s drugim strankama.

Postanete li hrvatski premijer, što će biti Vaš prvi potez?

Moj prvi cilj je da naš izborni program „Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost“ na kojem su radili naši najbolji stručnjaci i kojim želimo pokrenuti promjene u Hrvatskoj postane program buduće Vlade. Glavna zadaća je stvoriti pouzdan okvir za lakše poslovanje te pravno uređenu i društveno pravednu zemlju u kojoj ćemo generirati gospodarski rast od 5 posto do kraja mandata. U mjesec dana od kada sam postao predsjednik HDZ-a, jasno sam usmjerio HDZ kao stranku desnog centra koja je prvenstveno okrenuta prema budućnosti našeg društva, ali uz poštovanje naše prošlosti. Moja je namjera vraćanjem vjerodostojnosti u hrvatsku politiku i uključivanjem svih društvenih aktera pozicionirati Hrvatsku kao razvijenu i uspješnu državu uglednu i konkurentnu članicu Europske unije i NATO-a.

Koalicija s SDP-om nije opcija

Razvidno je da će za formiranje saborske većine biti potrebna koalicija. Otvoreni ste prema Mostu, zatvoreni prema „velikoj koaliciji“ sa SDP-om i partnerima te stranke? Što je s ostalima, poput koalicije Bandić-Čačić, desne koalicije s HSP AS-om ili regionalnim strankama?

U ove izbore HDZ ulazi samostalno na nacionalnoj razini, uz partnere u pojedinim izbornim jedinicama. Imamo kvalitetan program i kandidate koje smo birali transparentno, na temelju prijedloga naših županijskih organizacija i zajednica. Želim s HDZ-om pridobiti većinsku potporu hrvatskih birača, a nakon izbora ćemo formirati novu vladu s partnerima na temelju programske i svjetonazorske podudarnosti. Velika koalicija sa SDP-om za HDZ nije opcija. Gotovo svaki dan sam na terenu s hrvatskim ljudima i uvjeren sam da HDZ iz dana u dan vraća povjerenje birača, što potvrđuju ankete. Za vrijeme unutarstranačke kampanje bio sam u Pazinu, dok sam u nedjelju s kolegama predstavio listu HDZ-a za 8. izbornu jedinicu ispred Tunela Učke i sudjelovao na Trci na prstenac u Barbanu. U Istru sam često dolazio kao europski zastupnik i dolazit ću i dalje.

Otvoreni smo za suradnju s MOST-om. HDZ će kao najjača stranka nakon izbora formirati saborsku većinu, a nakon toga i vladu kojoj ću bit na čelu. To je pozicija od koje, za razliku od Zorana Milanovića i SDP-a prošle godine, neću odstupiti.

Ovogodišnja turistička sezona je, prema riječima HDZ-ova ministra turizma Antona Klimana, najbolja u povijesti. Ministar Kliman tek je 14. na izbornoj listi u svojoj osmoj izbornoj jedinici - znači li to da stranka ne vjeruje u njegove rezultate? Ili da dobra sezona nema veze s radom nadležnog ministarstva?

Zadovoljni smo rezultatima rada ministra Klimana, posebice s pripremom ovogodišnje rekordne turističke sezone. Tijekom sedam mjeseci ove godine Vlada je ostvarila odlične rezultate u hrvatskom turizmu s porastom broja noćenja i dolazaka. Smatram da je svako mjesto na izbornim listama jednako vrijedno, posebno što sam sve kandidate pozvao na korištenje instituta preferencijalnog glasovanja i svatko ima priliku ući u Hrvatski sabor, i 1. i 14. Na našoj listi imamo aktualne ministre, saborske zastupnike, čelnike županijskih organizacija i jedinica lokalnih samouprava, ugledne stručnjake u svojim profesionalnim karijerama kao i troje kolega s otoka - Krk, Rab i Lošinj. Imamo i predstavnicu talijanske manjine gospodu Carlu Kontu koju sam pred ulazom u Tunel Učka najavio i pozdravio na talijanskom jeziku. Vjerujem u odličan rezultat HDZ-ove liste.

Županije treba osnažiti

Osma izborna jedinica, Istarska i Primorsko-goranska županija, nisu obećavajući teren za HDZ. Što nudite biračima u Istri i na Kvarneru, gdje desni centar ima skroman broj pristalica?

Istra i Kvarner su važni HDZ-u na jednak način kao i svi drugi dijelovi Hrvatske. Svjesni smo potrebe nastavka ulaganja u razvojne projekte, posebice kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima i razvoju turističkih kapaciteta. Bogatstvo Istre vidljivo je i u brojnim autohtonim proizvodima, gastronomskim delicijama i tradiciji, što ćemo nastaviti podupirati i predstavljati s ciljem da privučemo još više gostiju.

Planirate li završetak kapitalnih projekata u Istarskoj županiji - opće bolnice u Puli i Istarskog ipsilona te početak izgradnje željezničkog tunela kroz Učku?

Čak šezdeset posto turističkog prometa prolazi preko Istarskog ipsilona što ponajbolje govori o njegovoj važnosti. Za nas je to kapitalni projekt i složit ćemo financijsku konstrukciju kako bismo ga dovršili do kraja. U mandatu aktualne Vlade napravljeno je puno na dovršetku projekta - usuglašeni su pravni i financijski aspekti te je donesen novi Ugovor o koncesiji, za razliku od SDP-ove Vlade koja je projekt Istarskog ipsilona zaustavila. I razvoj Luke Rijeka uvršteno je u strateške infrastrukturne projekte izbornog programa HDZ-a. Kad je riječ o Općoj bolnici u Puli, u suradnji sa županijskim vlastima osigurat ćemo dovršetak izgradnje radi adekvatne i dostupne zdravstvene usluge. Podržavamo i izgradnju novog putničkog terminala u luci u Puli jer želimo razviti Istru i kao kruzer destinaciju.

Je li moguća suradnja s IDS-om, PGS-om, Listom za Rijeku i pod kojim uvjetima?

Sada smo fokusirani na osvajanje većinskog broja mandata za HDZ. Naš prioritet nakon izbora bit će dogovor s drugim strankama na programskom planu razvoja Hrvatske. Siguran sam da će HDZ-ova Vlada pronaći zajednički nazivnik za realizaciju ključnih projekata za razvoj Istarske i Primorsko-goranske županije.

Što mislite o decentralizaciji i regionalizaciji zemlje i provođenju fiskalne decentralizacije? U TV debati spomenuli ste „funkcionalnu decentralizaciju“, što to točno znači?

Zalažemo se za decentralizaciju nadležnosti na temelju načela supsidijarnosti. Ono što je moguće učinkovito rješavati na lokalnoj, odnosno županijskoj razini nema razloga rješavati na središnjoj razini. Kako bismo to omogućili, potrebno je financijski ojačati jedinice područne i lokalne samouprave. Korak u smjeru fiskalne decentralizacije predstavljat će naša mjera prepuštanja poreza na dohodak od kamata te poreza na promet nekretnina jedinicama lokalne samouprave. Vjerujemo da županije mogu učinkovitije obavljati mnoge funkcije koje trenutno obavlja država jer najbolje poznaju situaciju na svom području.

Manjinama zajamčena prava

Treba li zadržati županijski ustroj Hrvatske ili napraviti podjelu na regije? Istra kao samostalna regija?

Smatramo da je teritorijalni ustroj Hrvatske sa županijama kao središnjom organizacijskom razinom zadovoljavajući, ali i da je potrebno osnažiti županije kao nositelje regionalnog rasta i razvoja. Zbog toga želimo prenijeti dio ovlasti i odgovornosti na županije, kao i ukinuti postojeća preklapanja poslova. Istarska županija dobro koristi postojeći teritorijalni ustroj i jedna je od najuspješnijih hrvatskih županija, osobito na planu prekogranične suradnje i korištenja europskih fondova te jačanja jadranske i sredozemne suradnje.

Jamči li novi HDZ osiguravanje prava nacionalnih manjina, te kako će pomoći talijanskoj manjini nakon smanjivanja proračunskih sredstava za manjinske medije?

Nacionalne manjine veliko su bogatstvo Hrvatske, a naš Ustav jamči ravnopravnost pripadnicima svih nacionalnih manjina. Zbog toga ćemo raditi na sveobuhvatnom poboljšanju njihovog položaja te uključenosti u javni život Hrvatske. Dostignute standarde zakonski zajamčenih prava ćemo čuvati. Talijani su u Hrvatskoj jedna od autohtonih nacionalnih manjina i promovirat ćemo njihov kulturni, znanstveni i svaki drugi doprinos Hrvatskoj. Što se medijskog segmenta manjinske politike tiče, naglasak ćemo staviti na poboljšanje praćenja tema relevantnih za nacionalne manjine na javnim medijskim servisima. Uz to, naravno, podržavat ćemo publikaciju i ostalih manjinskih medijskih sadržaja. Inače tečno govorim talijanski jezik i cijenim talijansku kulturu.

Kako očuvati temelje antifašizma kao demokratsku stečevinu naročito važnu istarskoj javnosti?

Hrvatska demokratska zajednica se vrlo precizno određuje o ključnim povijesnim pitanjima naše države. Hrvatska državnost utemeljena je na opreci prema svim totalitarnim i nedemokratskim režimima 20. stoljeća koji su svojim pogrešnim politikama prouzročili velike nepravde, masovne likvidacije i političke progone. Zbog povijesnih okolnosti Istrijani možda najbolje razumiju značaj borbe protiv fašizma, ali i nužnost nedvosmislene osude svakog zločina bez obzira na ideološki predznak počinitelja.