Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković imao je u Davosu, gdje sudjeluje na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, intenzivan i vrlo sadržajan „bilateralni dan“. Nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, o kojem smo već izvijestili, susreo se grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom te predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-stigao-u-davos-posjet-zapoceo-sastankom-s-predsjednikom

S 4 premijera & 1 predsjednikom

Kako je na svom twitteru objavio sami Plenković, s Tsiprasom je razgovarao o „migracijama, suradnji mediteranskih zemalja i europskom putu država jugoistočne Europe“, a s Rutteom o „jačanju gospodarske suradnje i ulaganja u RH“.

Uslijedili su sastanci i s albanskim premijerom Edijem Ramom („o bilateralnoj suradnji i europskom putu Albanije“) te ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom („o situaciji u Ukrajini i naporima međunarodne zajednice za reintegraciju privremeno okupiranih područja“).

Hrvatska pogodna za daljnja ulaganja

No Plenkovićeve bilateralne aktivnosti u Davosu nipošto se nisu ograničile samo na susrete s kolegama premijerima ili državnim poglavarima, nego se sastao i s nizom predstavnika poslovno-financijskog svijeta: s operativnim predsjednikom Googlea za Europu, Bliski istok i Afriku Mattom Brittinom („o razvoju digitalne ekonomije u RH i hrvatskoj IT industriji,“), predsjednikom Europske investicijske banke (EIB) Wernerom Hoyerom („o unaprjeđenju suradnje za financiranje projekata u RH“), Christophom Franzom, predsjednikom švicarske zdravstvene korporacije F. Hoffmann - La Roche AG („o suradnji zdravstvenog sustava RH i ove farmaceutske kompanije“), predsjednicom i glavnom izvršnom direktoricom tvrtke Booking.com Gillian Tans te Feritom F. Sahenkom, predsjednikom turske Dogus grupe.

U izjavi za medije u Davosu, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da sve multinacionalne kompanije, s čijim se vodećim ljudima sastao, imaju veliki interes za Hrvatsku kao zemlju koja se gospodarski razvija i koja je vrlo pogodna za daljnja ulaganja.

Jačanje hrvatsko-izraelskih odnosa

Govoreći o sastanku s Benjaminom Netanyahuom, naglasio je da s Izraelom očekuje daljnji razvoj obrambene i gospodarske suradnje, osobito u području poljoprivrede i brodogradnje. Prije godinu dana bio je u službenom posjetu Državi Izrael, a uzvratni posjet izraelskog premijera, koji je prihvatio njegov poziv, očekuje tijekom ove godine, moguće u lipnju ili srpnju:

- To će biti bitan signal za daljnje jačanje hrvatsko-izraelskih odnosa.

Premala razmjena s Grčkom

Što se tiče pak Grčke, kazao je da je to zemlja s kojom, nažalost, Hrvatska ima premalu gospodarsku razmjenu:

- Hrvatska i Grčka trebaju zajednički ojačati suradnju u jadransko-jonskom bazenu te za to iskoristiti Jadransko-jonsku inicijativu, strategiju EU-a za to područje, i povećati gospodarske, energetske i prometne koridore u ovom dijelu Europe.

Važnost odnosa s Amerikom

Osvrnuvši se na odnose između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, o kojima je bilo dosta riječi u Davosu, Plenković je napomenuo:

- Odnosi s Amerikom su važni. Nezadovoljstvo u odnosima proizlazi ponajviše iz činjenice da se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, što nije naišlo na odobravanje ni kod jedne države članice EU-a. Nitko od europskih čelnika, međutim, nema ništa protiv dolaska američkog predsjednika Trumpa na forum, a i američki kongresnici koji sudjeluju na forumu jasno su naglasili da njegova poruka ,,Amerika prva'' ne znači Amerika bez svojih partnera i bez suradnje.