(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Općine Jelsa na otoku Hvaru. Tom je prilikom dao izjavu za brojne okupljene novinare. Osvrnuo se na novi Zakon o otocima koji će u proceduru ići najesen, gradnju Pelješkoga mosta, obrazovnu reformu… Uz predsjednika Plenkovića, bila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O ZAKONU O OTOCIMA

Vlada će nastojati dati dodatni impuls razvoju Hvara i svih hrvatskih otoka te njihovom položaju u široj strategiji regionalnog razvoja Hrvatske. Prije svega tako da nakon više od 20 godina donesemo novi Zakon o otocima. U okviru Ministarstva regionalnog razvoja osnovana je posebna uprava za otoke koja će biti zadužena i za privlačenje sredstava iz EU fondova. Vlada će pomoći i u rješavanju bitnih prioritetnih projekata za Hvar pa je tako u program za razvoj i gradnju cesta 2017./2018. uvrštena i cesta Jelsa-Sućuraj.

O PELJEŠKOM MOSTU

Vlada je bila sasvim jasna. Ne samo da se projekt izgradnje nastavlja, već smo za njega dobili i bespovratna sredstva. Dijalog sa susjednim zemljama, pa tako i Bosnom i Hercegovinom, da. Ukoliko bilo što treba pojasniti našim susjedima, pojasnit ćemo. No, tehničke karakteristike mosta omogućuju neškodljivi prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema Neumu.

O OBRAZOVNOJ REFORMI

Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije, a vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima.

O POREZU NA NEKRETNINE

Važno nam je da imamo ažuriranu evidenciju nekretnina. Očito je dosadašnje evidentiranje nekretnina bilo nejednako, odnosno prikupljanje podataka među gradovima i općinama. Potrebno je dodatno vrijeme da se komunikacijski predstavi ovaj zakon i njegovi ciljevi. Činjenica da se taj porez naziva porez na nekretnine izazvao je veliku buru u javnosti i mislim da trebamo više senzibilizirati javnost o sadržaju tog zakona. Trebamo održati nekoliko temeljitih stručnih rasprava i kada dođe vrijeme ocijeniti kada da idemo s tim.

O UVOZU VOĆA I POVRĆA

Ministar Tolušić ima podršku u svojim aktivnostima no pravilnik je donesen bez konzultacija s Vladom i bilo kakve procedure na razni užeg kabineta. Njegova je namjera u načelu bila dobra, ali metodologija i tajming nisu. Pravilnik je izmijenjen i to je sve.