(PHOTO) Zbog obilnih kiša vodostaj rijeke Dobre drastično je narastao i poplavio Ogulin i okolicu. Odsječena su naselja Kirasići i Podvrh, a voda se u Ogulinu izlila i u samo gradsko središte, prodrla u podrume oko 200 stambenih i poslovnih objekata. Po dijelovima Ogulina se moglo kretati jedino - čamcem. Građanima koji nisu napustili svoje domove HGSS-ovim čamcima se dostavlja hrana. Na dijelu poplavljenog područja stanovnici su bez struje.

Krizni stožer

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u rano popodne stigao je u taj teško pogođeni grad u Karlovačkoj županiji, u kojem je odmah sudjelovao na sastanku Kriznog stožera - zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, ministrom unutarnjih poslova dr. sc. Davorom Božinovićem, ministrom zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislavom Ćorićem i županom Damirom Jelićem.

Nakon što su članovi Vlade na Kriznom stožeru upoznati s razmjerima poplave u Gradu podno Kleka te iz prve ruke dogovorili pomoć u sanaciji poplavljenih područja, obišli su pogođena naselja.

Pomoć u sanaciji štete

U izjavi za medije, predsjednik Plenković zahvalio je gradonačelniku Ogulina Daliboru Domitroviću, županu Karlovačke županije Damiru Jeliću, vatrogascima, pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenoga križa, Državne službe za zaštitu i spašavanje, policije te svima koji su angažirani na saniranju poplave:

- Sve službe rade na terenu, a u Ogulin će doći i pripadnici Oružanih snaga s mehanizacijom. Vlada će sagledati procjenu šteta koju će pripremiti Grad i Županija i vidjeti na koji način možemo pomoći našim Ogulincima kako bi se sanirala šteta. Želimo pomoći našim ljudima na svaki način, to je naša zadaća i odgovornost!

Obrana od poplava - strateški projekt

Budući da je ovo područje proteklih godina doživjelo niz povodanja, Plenković je najavio će obranu od poplava u Karlovačkoj županiji proglasiti strateškim projektom, dati zadaću nadležnim resorima i Hrvatskim vodama te podići razinu prevencije što je više moguće:

- Ova godina je što se tiče poplava i požara više nego teška, i sami ste čuli da će, prema prognozama, od utorka ili srijede ovdje ponovno padati jaka kiša. Moramo učiniti sve da sada saniramo što možemo, a da gledamo da ubuduće što bolje preveniramo elementarne nepogode.

Photo: Vlada RH, Ivana Ivanda Rožić (Nova TV) & HGSS

HGSS, vatrogasci, policija i HV

Policijska uprava Karlovačka angažirala je potreban broj policijskih službenika zbog pružanja pomoći građanima, regulacije prometa, mogućih evakuacija te prevencije kaznenih djela na poplavljenim područjima u Ogulinu. Također, policija u ovom trenutku pomaže vatrogascima i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja na terenu te su njeni službenici na raspolaganju građanima za svaku pomoć.

Na poplavljena područja stiže i 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH s pripadajućom opremom i strojevima, koji su spremni za angažman u sanaciji poplavljenih područja.

- Odao bih priznanje svim hrabrim ljudima koji su u Ogulinu od rane zore. HV će biti dijelom u funkciji punjenja vreća, a dijelom će ispumpavati vodu. S vojnicima, kao i nedavno u Zadru, stižu inženjerijski strojevi koje ćemo koristiti za saniranje poplava - rekao je ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević.