Službeni dio programa počeo je misom zahvalnicom u Franjevačkom samostanu, a nakon nje izaslanstvo HDZ-a primio je subotički gradonačelnik Modest Dulić. On je čestitao Republici Hrvatskoj ulazak u Europsku uniju, a istaknuo je i dobru suradnju Subotice sa pojedinim gradovima u Hrvatskoj.

Središnji dio proslave bila je Svečana akademija u povodu 23. obljetnice postojanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koja je održana u prepunoj Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. Obraćajući se članstvu DSHV-a i gostima na skupu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je rekao kako trenutni status Hrvata u Srbiji nije kritičan niti loš, ali kad HDZ dođe na vlast  u Hrvatskoj od susjeda i prijatelja u Beogradu tražit će se da i Srbija ispuni standarde koje je Hrvatska ispunila prema srpskoj manjini. Nismo zadovoljni pokušajima da se u Vojvodini stvori jedna nova, rekao bih hibridna nacija na štetu bunjevačkih Hrvata. Vi ste naša briga, naša emocija i uvijek možete računati na nas, rekao je među ostalim Tomislav Karamarko, a njegov govor ispraćen je dugim pljeskom vojvođanskih Hrvata.

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić izrazio je veliku zahvanost svoje stranke vodstvu HDZ-a što je došlo dati potporu vojvođanskim Hrvatima i njihovim političkim predstavnicima. Rekao je kako DSHV komunicira sa svim institucijama Republike Hrvatske,ali za HDZ ih veže suradnja duga 23 godine. Što je još važnije, od svih političkih opcija u Hrvatskoj pravo HDZ najbolje razumije probleme vojvođanskih Hrvata, istaknuo je Kuntić.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sa suradnicima je posjetio i sjedište DSHV-a u Subotici gdje je vrlo srdačno podravljen od članova stranke među kojima su mnogi organizirano autobusima doputovali iz drugih vojvođanskih gradova, a njegov boravak u Subotici izazvao je i vrlo velik interes tamošnjih medija.