(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 38. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su bili, među ostalim, uredba o gospodarenju komunalnim otpadom i odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo, između ostalog, na preporuke Europske komisije o izlasku Hrvatske iz Procedure prekomjernog deficita, pozitivne gospodarske pokazatelje, obilježavanje 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u Ujedinjene narode…

Izlazak iz Procedure prekomjernog deficita

Na početku uvodnog izlaganja, predsjednik Plenković istaknuo je da su preporuke Europske komisije - objavljene ovog tjedna - vezane uz izlazak Hrvatske iz Procedure prekomjernog deficita, potvrda kvalitetne i odgovorne politike Vlade RH. Europska komisija je, naime, u ponedjeljak preporučila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, a nakon što je prošle godine zabilježen pad i proračunskog deficita i javnog duga.

- Ohrabrujući su kontinuirani pokazatelji rasta BDP-a, naše prognoze kao i one EK, smanjenje javnog duga, rast zaposlenosti, pad nezaposlenosti te sve ono što u ovom trenutku čini hrvatske makroekonomske pokazatelje pozitivnim. Ovo je kvalitetan iskorak. Hrvatska je u Proceduri prekomjernog deficita zadnje tri godine. Sada smo pokazali da u okviru koji je predviđen - dakle trogodišnji ciklus - zemlja, kada se mudro ponaša, može ostvariti dobre rezultate.

https://vlada.gov.hr/vijesti/europska-komisija-predlozila-izlazak-hrvatske-iz-postupka-prekomjernog-deficita/20708

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-preporuka-europske-komisije-potvrda-da-je-hrvatska-na-dobrom-putu/20710

Obljetnica članstva u UN-u

U povodu obilježavanja 25. godišnjice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima, kazao je da je ulazak naše države u ovu globalnu organizaciju zaokružio proces međunarodnog priznanja.

- U ovom smo tjednu obilježili 25. godina članstva u Ujedinjenim narodima. Bio je to sjajan događaj kada smo prije 25 godina ušli u obitelj svjetske zajednice, globalne organizacije koja je, na jedan način, zaokružila proces međunarodnog priznanja RH.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-najuspjesnija-misija-un-a-na-europskome-kontinentu-bila-je-mirna-reintegracija-hrvatskoga-podunavlja/20709

Tajani u Zagrebu

Predsjednik Plenković dotaknuo se i posjeta predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija (EPP) našoj državi. To je, naime, bio njegov prvi posjet Hrvatskoj nakon što je preuzeo dužnost predsjednika EP-a.

- Hrvatsku je posjetio predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, što je, također, bio dobar signal. On je novi predsjednik EP-a, prijatelj Hrvatske, čovjek koji nas jako dobro poznaje te je održao u Zagrebu zapaženo predavanje o budućnosti Europe.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-tajani-cestitao-plenkovicu-na-ubrzanom-gospodarskom-rastu-eu-cvrsto-stoji-uz

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/susret-jandrokovic-tajani-potpora-sto-skorijem-ulasku-hrvatske-u-schengen

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-potrebna-je-nova-poruka-odlucnosti-i-povjerenja-za-daljnje-jacanje-europskoga-projekta/20703

Riješeno pitanje Cimosa

Vezano za rješavanje problema u istarskoj tvrtki Cimos, Plenković je zahvalio ministru državne imovine dr. sc. Goranu Mariću na dobroj suradnji sa slovenskim ministrom za gospodarstvo i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom.

- Drago mi je da od ovih gospodarskih pitanja možemo izdvojiti rješavanje pitanja Cimosa u Istri. Zahvaljujem ministru dr. sc. Goranu Mariću koji je, zajedno sa slovenskim ministrom, riješio ovo pitanje. Sredstva će uskoro biti uplaćena u hrvatski proračun.

Radimo odgovorno

Predsjednik Plenković zaključno je kazao da Vlada RH radi odgovorno te je čestitao svima koji su ostvarili uspjeh na nedjeljnim lokalnim izborima.

- Prvi krug lokalnih izbora je iza nas. U organizacijskom smislu izbori su prošli dobro. Čestitam svima koji su ostvarili uspjeh.