Neka se predsjednik RH uhvati svog posla, umjesto što započinje kampanju! Izbori su, uostalom, tek za godinu dana. Kao vrsni pravnik, on itekako zna da po ustavnim ovlastima može inicirati sazivanje tematske sjednice Vlade o gospodarskoj katastrofi u koju nas je doveo Kukuriku. Proračun je 18 milijardi u minusu, rapidno raste broj nezaposlenih, nema nijedne investicije, samo lažna obećanja - istaknuo je Karamarko u Krapini. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/i-zagorska-demokratska-stranka-u-pob...

Nakon čina potpisivanja koalicijskog sporazuma sa ZDS-om i svog obraćanja javnosti tim svečanim povodom, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Krapini je odgovarao i na pitanja okupljenih novinara. Donosimo ih redom kojim su postavljana: 

Godina je na izmaku. Po Vama, što je najbolji, a što najlošiji politički događaj 2013. godine?

Generalno nisam zadovoljan s ovom godinom jer nam pada standard, uporno pada BDP, nemamo nijednu investiciju, a na današnji dan, ponavljam, imamo više od 363.000 nezaposlenih. Procjenjuje da će već u drugoj polovici veljače broj narasti na 385.000! Zadovoljan mogu biti jedino homogenizacijom i rastom Stranke, našim dvjema izbornim pobjedama, iako su mnogi „stručnjaci“ i „analitičari“ predviđali suprotno, kao što to i dalje predviđaju te sotoniziraju HDZ i mene osobno. Zadovoljan sam tim pobjedama, ali s ničim drugim nisam, jer su nam glavna briga hrvatski građani. Svi, zapravo, loše žive, masovno se iseljavaju mladi, visokoobrazovani ljudi. Trendovi su jako loši.

Možete li prokomentirati europski uhidbeni nalog (EUN) s naglaskom na Perkovića? Zapravo, ideju da se bivši šefovi tajnih službi ne izručuju stranim zemljama?

Teško je komentirati predmet koji je u tijeku. Mogu jedino načelno reći da svi koji su počinili kazneno djelo moraju za to i odgovarati. EUN je aktiviran s odgodom od 1. srpnja do 1. siječnja i ne znam čemu je to služilo. Ta je odluka Vlade izazvala pravu zbrku i nepovjerenje Europske unije i Njemačke prema Hrvatskoj. Ne razumijem zbog čega je takva odluka bila donijeta, a na Milanoviću je da objašnjava.

Predsjednik Josipović odgovorio Vam je da ne saziva sjednice Vlade!? 

Predsjednik Josipović vrsni je pravnik i itekako zna koje su njegove ustavne ovlasti te da u skladu s njima može inicirati sazivanje tematske sjednice kod premijera. I dalje ću se zalagati za održavanje takve sjednice, da se napravi inventura svih dubioza. Proračun je 18 milijardi u minusu, rapidno raste broj nezaposlenih, nema nijedne investicije, samo lažna obećanja. Josipović bi se trebao uhvatiti svog posla, umjesto što je započeo predizbornu kampanju. Predsjednički su izbori, uostalom, tek za godinu dana. On mora bespoštedno ući u borbu za kvalitetu života svakoga hrvatskog građanina, a ne brinuti se o svom imidžu. 

Predsjednik Josipović je najavio da će inicirati neke ozbiljne promjene Ustava?

Moramo vidjeti o čemu je riječ, već su dosta puta bile najavljivane razne „ozbiljne  promjene“. Tako i ove zadnje, koja su zapravo bile vrlo neozbiljne. Vidjeli smo kako je sve završilo. Pričekajmo da predsjednik nešto konkretno predloži, pa ćemo se i moći očitovati. 

Iz Kukuriku koalicije stalno pristižu neke čudne poruke, vijesti o sukobima. Pregovarate li s HNS-om o ulasku u HDZ-ovu koaliciju? 

HNS pripada Kukuriku koaliciji koja je u lošem stanju. Čuo sam da je došlo do razdora ne samo unutar koalicije, nego i u HNS-a, ali nije moje da to komentiram. Možda sam i u krivu. Za sada nema nikakvih ni razgovara o koaliciji ni mogućnosti za nju.