Umjesto da ministar Željko Jovanović radi posao za koji ga plaćamo - da se brine o društvenom i materijalnom položaju nastavnika, kako je Kukuriku obećavao u Planu 21 - on se isključivo bavi ideološkim „preodgojom“ naroda i partijskim hajkama protiv političkih konkurenata. Zbog čega su ga već prezreli i demokratski, građanski orijentirani SDP-ovci - propao je na nedavnim unutarstranačkim izborima u Rijeci! No lako za to. Daleko je gore to što se zbog ministrove posvećenosti pogromašenju i prostaštvu školski sustav počeo - urušavati! Da Jovanović radi svoj posao, ne bi se moglo dogoditi ono što je sam morao „obznaniti“ - da profesorima i učiteljima u prosincu neće biti isplaćen dodatak za prijevoz i prekovremeni rad! Katastrofa!!

O novoj, tko zna kojoj Jovanovićevoj blamaži oglasila su se danas zajedničkim priopćenjem dva HDZ-ova stručna (nacionalna) odbora: za odgoj i obrazovanje (predsjednik: Tomislav Đonlić) te za znanost i visoko obrazovanje (Radovan Fuchs). Na štetočinskog ministra - iskoristimo  atribut iz Jovanoviću toliko dragoga staljinističkog vokabulara - u Saboru se pak osvrnuo i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker. 

Sukus obiju reakcija: Jovanović bi morao podnijeti ostavku. Da ima imalo morala i dostojanstva. I da SDP poštuje zakone. Prenosimo ključne naglaske iz priopćenja HDZ-ovih odbora i Šukerova saborskog govora.  

FUCHS & ĐONLIĆ

Svjetonazorsko nasilje

Podsjećamo da je sami ministar na sjednici Vlade javno izjavljivao da će dati ostavku ako se nastavnicima smanje primanja. (…)

Jedino što radi jest to da bezuspješno pokušava mijenjati naš svjetonazor i svjetonazor učenika nasilnim uvođenjem spolnog odgoja - što je i dovelo do raspisivanja referenduma o braku. (…) 

Svojim potezima Jovanović izravno ugrožava odvijanje obrazovnog procesa, na što je HDZ više puta upozoravao. Kao što je na vrijeme upozorio i da je proračun Ministarstva za 2013. loš i podplaniran te da će zbog toga proizaći mnogi problemi u sustavu. Što je prilikom nedavnog rebalansa proračuna i potvrđeno. Posljedice tako lošeg proračuna, na žalost, na svojim leđima osjećaju i učenici, i studenti, i znanstveni novaci, i učitelji, i profesori… (…)

Zar će prosvjetari ostati i bez plaće?!

Neisplata dodatka za prijevoz predstavlja udar na ionako loši standard prosvjetara. Treba podsjetiti da im je aktualna vlast već smanjila plaću, ukinula regres, božićnicu i drastično smanjila osnovicu za jubilarnu nagradu. (…)

Ako Vlada i Ministarstvo tako nastave, logično je zaključiti da će prosvjetari - nakon što su ostali bez božićnice (prošle godine) i troškova putovanja (ove godine) - dogodine ostati i bez plaće. I prije  prosinca.

IVAN ŠUKER

„Revolucionarno“ poimanje prava 

Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović po zakonu je morao podnijeti ostavku jer profesorima i učiteljima u prosincu neće biti isplaćen dodatak za prijevoz i prekovremeni rad. Još uvijek je na snazi, naime, Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji jasno kaže da čelnik tijela koje je prekoračilo sredstva koje su mu je odobrili državni proračun i Sabor mora svoj mandat dati na raspolaganje. Jeste li primijetili da je ministar Jovanović to učinio? Nije, iako je to po zakonu automatski morao. Kod nas, očito, može tko što hoće i kako hoće. 

„Sjajna“ poruka investitorima 

Kakvu to poruku šaljemo međunarodnim institucijama, kreditorima i investitorima? Kakva je vjerodostojnost proračuna za 2013. godinu? Želim upozoriti i da u proračunu za 2014. nije predviđen dodatni novac za najavljenu, u siječnju, naknadnu isplatu tih dugova. Svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama trebaju se pitati što će u idućoj godini biti s njihovim pravima iz kolektivnog ugovora.

MARŠAL TITO

Na Šukerove riječi dometnimo znamenitu misao maršala Tita, Jovanovićeva uzora: Ne držite se zakona kao pijan plota!