Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u izjavi za brojne okupljene novinare u Hrvatskom saboru ocijenio je da je današnje aktualno prijepodne proteklo uobičajeno, bez većih tenzija.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-osigurali-smo-novo-povjerenje-vjerovnika-ne-samo-u-agrokor-nego-u-hrvatsku

Jačanje domovinske sigurnosti

Istaknuo je da su dominirale teme zagađenja vode u Slavonskom brodu i elementarnih nepogoda - koje su u zadnjih godinu i pol dana pogodile mnoge županije. Pritom je naglasio koliko je u tim situacijama važno krizno upravljanje, ali i daljnje jačanje svih mehanizma sustava domovinske sigurnosti.

- Država je reagirala promptno i učinkovito. S učinkovitijom koordinacijom i s više sredstava, podigli smo sustav domovinske sigurnosti na višu razinu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-jasenovca-sustav-domovinske-sigurnosti-podignut-je-na-visoku-razinu

Odgovorna vlast

Što se tiče političkih tema, predsjednik Plenković očekuje intenzivniju raspravu tijekom današnjeg poslijepodneva i u četvrtak. Kazao je da nema nikakvih spornih detalja u tome što će neki HDZ-ovi zastupnici glasovati po savjesti o Konvenciji Vijeća Europe.

- Mi smo kao Vlada i odgovorna vlast, u konzultacijama s najboljim pravnim stručnjacima, Interpretativnom izjavom adresirali sve ono što bi moglo biti problematično za bilo kojeg kolegu. Razgovarali smo s njima i o sukladnosti Konvencije s Ustavom, o biti Konvencije i njihovim strahovima od „rodne ideologije“ - koje nema. Strahove smo adresirali na precizan i adekvatan način. Imali ste nekoliko očitovanja, poput onog jedne od autorica Konvencije Dubravke Šimonović. Iz mog kuta gledanja - napravili smo sve što je trebalo da onome kojeg je strah pojasnimo da ga ne treba biti strah.

O Zekanovićevoj odluci

Plenković se osvrnuo i na zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića - koji je napustio vladajuću koaliciju.

- Bilo nas je 78, sad nas je 77. Zadnjih mjesec dana, umjesto da su razgovarali s nama, otišli su predaleko. Njihov izlazak me nije iznenadio, to je politički odabir male stranke koja koristi jednu do dvije teme ne bi li postala malo vidljivija.

Nema informacija o Putinovu posjetu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je novinarima i da nema informacije o dolasku ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Hrvatskoj.

- Vidjet ćemo. Nemam nikakve informacije osim medijskih istupa.