UKristalnoj dvorani u Osijeku, održan je predizborni skup koalicije HDZ-a, HSP-aAS i BUZ-a na kojem su se predstavili kandidati Milivoj Špika, Zdravko Krmek,Ivan Bubić, Krševan Antun Dujmović, Ruža Tomašić, Zdravka Bušić, Ivana Maletić,Davor Ivo Stier, Andrej Plenković i nositeljica liste Dubravka Šuica.

            Kandidate su na skupu podržali general Mladen Mikolčević,predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Davorin Bubalović, kandidat za županaGoran Ivanović, predsjednik GO HDZ-a Damir Kramarić i kandidat zagradonačelnika Dražen Vidović. Nazočni su bili i saborski zastupnici, župani ibrojni stranački dužnosnici.

MilivojŠpika je istaknuo kako je 14. travnja povijesni datum za Hrvatsku. „To je datumreferenduma o potpori trenutnoj Vladi, ali i o povjerenju ovoj listi. AktualnaVlada jedino zna podići poreze, podići cijene i udariti po džepovima građana.Govore  da će smanjiti porez na bunde ijahte, a 50 posto građana gleda kako preživjeti sutra“, rekao je Špika.

Krmekse osvrnuo na mogućnosti koje Europska unija otvara na području gospodarstva. „GradOsijek je povukao potporu od 543 milijuna kuna. Ne smije se zaboraviti da je zato zaslužna Vlada HDZ-a, koja je još 2010. godine pripremila svu potrebnudokumentaciju kako bi se potpora odobrila“, rekao je.  

            IvanBubić je naglasio kako u Europu moramo poslati ljude koji  će nas dostojanstveno predstavljati i kojipoznaju europske politike i institucije moći. „Europa je na prekretnici i zadatakje svih kandidata da očuvaju hrvatske interese. Borit ćemo se za našu ravnuSlavoniju i za rast  poljoprivredne  proizvodnje. Nosit ćemo u Europu našeekološke hrvatske proizvode koji su značajni za sadašnje i buduće generacije“,zaključio je Bubić.

            Kandidatkinja HSP-a AS, Ruža Tomašić, istaknula je kakoje put Hrvatske prema Europi nezamisliv bez domoljublja. „ Na ovoj listi suljudi koji žive Hrvatsku mišlju, riječju i djelom. Ne želimo ljude koji će samosagnuti glavu i pitati što i gdje treba potpisati. Želimo ljude koji susamosvjesni, znaju što treba i to će ostvariti“, rekla je Tomašić.

            Steir je naglasio kako će se u Europskom parlamentuponositi svojim kršćanskim korijenima. „HSP i dr. Ante Starčević bili suproroci hrvatske države. HDZ i dr. Franjo Tuđman ostvarili su to proročanstvo.Sada smo na pragu Europe i samo ako priznamo vlastiti identitet, tko smo iodakle dolazimo, možemo prihvatiti i druge“, dodao je Steir.

            „Ovo su nacionalni izbori s europskom dimenzijom“, rekaoje Andrej Plenković i dodao kako je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica izato treba glasati korisno. „Glas za stranke s regionalnim predznakom, a to jevažno osobito ovdje u Slavoniji, je bačen glas. Koristan glas je glas za onulistu koja ima zastupnike čija će snaga biti multiplicirana snagom političkeskupine kojoj pripada. Europska pučka stranka ima trećinu zastupnika u Europskomparlamentu. HDZ će se pridružiti toj skupini i tada će naši zastupnici punolakše promovirati interese Hrvatske“, istaknuo je Plenković

            Nositeljica liste Dubravka Šuica je kao jedan od glavnihproblema navela infrastrukturni diskontinuitet Republike Hrvatske. „ Kada samdolazila u Osijek vidjela sam most na Dravi. Naša zemlja treba jedan velikihrvatski most, Pelješki most. Projekt smo započeli, ali ga nismo do krajaostvarili. Od 1.srpnja, kada postanemo punopravna članica Europske unije,otvaraju se bespovratna sredstva i sigurna sam da ćemo uspjeti uvjeritiodgovorne ljude u Europskoj uniji i Europskoj komisiji i da ćemo simboličkiujediniti Hrvatsku“, zaključila je Šuica.

            Skup u gradu na Dravi je svojim govorom završio predsjednikHDZ-a Tomislav Karamarko. „Mi smo ti koji su sanjali Europsku uniju još prije Domovinskograta dok su mnogi sa svojim glavama bili u Beogradu. Ti, koji su sa svojimglavama bili u Beogradu, sada nas poučavaju kakvi trebamo biti u Europskojuniji, kakvu demokraciju trebamo manifestirati u Hrvatskoj i kako se trebamoponašati. To im naravno nećemo dopustiti. Pogledajte našu tragičnu i nesretnupovijest, povijest naroda koji je težio za svojom državom stoljećima, povijestnaroda koji je za tu težnju i tu slobodu gubio svoje najbolje sinove. Europskaunija je danas, za nas Hrvate, ulazak u mirnu luku“, zaključio je Karamarko.