Zašto to Milanović radi, je li to posljedica nečega iracionalnog ili je posljedica plana? Jer, može se reći da Vlada svojim postupcima štiti komunističke zločince.

Čuđenje se pretvara u zgražanje, a Hrvatska se vraća na Balkan - presjek je to diplomatskih reakcija na novi ispad Zorana Milanovića, koji je danas prozvao glasnogovornicu Europske komisije zbog izjave da službeni Zagreb ograničenjem europskoga uhidbenog naloga štiti komunističke ubojice. Ustvrdio je da je to „rječnik identičan opoziciji u Hrvatskoj“ te dometnuo, citat: „ A radi se i ovdje i tamo o istoj političkoj opciji".

Izjavom o „istoj političkoj opciji“ premijer je aludirao na činjenicu da je potpredsjednica EK Viviane Reding pučanka te insinuirao da upravo zato, po nekakvom stranačkom ključu, tako snažno pritišče njegovu vladu. Premijer time ne samo što je iskazao, blago rečeno, već poslovičnu nediplomatičnost, nego je i demonstrirao koliko je neupućen. Kao u slučaju finskoga građanskog rata.

Milanović je, naime, smetnuo da se Reding svojedobno bila sporila s Mađarskom i njenim premijerom zbog ustavnih promjena i nasrta na neovisno pravosuđe u toj zemlji. Viktor Orban, također pučanin, povukao je prijeporne odredbe. Reding se bila sukobila i s francuskom vladom desnog centra i predsjednikom Sarkozyjem. Razlog: diskriminacija Roma. U krajnjem slučaju, još dok je bila povjerenica za telekomunikacije, njemačku vladu (CDU-ovu!) izvela je pred Europski sud zbog zakona koji je pogodovao Deutsche Telekomu.

S obzirom na veliki broj novinarskih upita vezanih za najnoviju premijerovu izjavu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u središnjicu je stranke pozvao predstavnike medija te im u 15:15 dao izjavu. Prenosimo ključne poruke:

Ovo što radi Milanović doista je neozbiljno. Da nije žalosno i opasno po interese RH, bilo bi smiješno. Hrvatska, ako ne bude poštivala ono što je potpisala, 39 po članku može doći pod udar Europske komisije i ostati bez novca iz EU fondova. Tko će za to biti kriv? Dogodi li se to, hoće li Milanović podnijeti ostavku? Uskraćivanje novca iz fondova u ovako teškoj gospodarskoj situaciji bila bi prava katastrofa iako sam svjestan da Vlada nije pripremila projekte.

Milanovićeva nas izjava uvodi u novu fazu sukoba s EU, sasvim bespotrebno. Premijer kaže da su hrvatska opozicija i Europska komisija na istoj valnoj dužini. Da, mi pripadamo opciji kojoj pripadaju države EU, a to je opcija onih koji poštuju zakone drže se onog  što su potpisali. U konačnici, onih koji  poštuju zdravi razum.

Zašto to Milanović radi, je li to posljedica nečeg iracionalnoga ili je posljedica plana? Je li to dio sustavne politike prikrivanja komunističkih zločina, jer u nas se smije govoriti o svim zločinima osim o onima koje su počinili boljševici. Vrlo često se prikrivaju nazivom antifašisti, a u stvari dezavuiraju i vrijeđaju antifašizam štiteći one koji su činili zločine od 1945. do 1989. godine. U RH ima 900 jama, masovnih grobnica žrtava komunizma, tko je te ljude bacao u jame? A danas se nose bedževi s Josipom Brozom...

Slučaj Perković vrh je sante leda. Njima ne odgovara poštivati europske zakone jer bi se tada otkrila zapovjedna linija po kojoj su ubijani i Hrvati u inozemstvu. Mnoge bi ikone bile demistificirane, pozlate bi pale s mnogih imena. Može se reći da Vlada svojim postupcima štiti političke zločince.

Kada je pak u pitanju promjena Ustava, već sam više puta ponovio da se sve može riješiti zakonom.  Slikovito rečeno, za ono što možemo napraviti lopatom Milanović traži da upotrijebimo bager, a to je promjena Ustava. U principu, promjena nije potrebna, ali ako to znači obračun sa zločinima - budući da Vlada to pitanje ne želi regulirati zakonom - u redu, mi ćemo i na to pristati. Mi  ćemo napraviti sve samo da se napokon i zločini komunističkog totalitarizma kazne.