Ako Vlada prestane s protuzakonitim postavljanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru, uvjeren sam da će Stožer povući zahtjev za održavanje referenduma * Ne bi se smio dirati paket manjinskih prava iz pristupnog ugovora s EU, no do ove gužve ne bi niti došlo da je Vlada poštivala članak 8. * O Željki Markić: otvoreni za suradnju sa svima ako se ne skreće u ekstreme * Dvije godine Vlade - apsolutna nula! * Milanović forsira ideološke teme ne bismo li zaboravili na gospodarsku katastrofu u koju nas je doveo * Na Svehrvatskome gospodarskom forumu prezentirat ćemo glavne smjernice HDZ-ova programa. 

“Karamarko protiv referenduma o ćirilici” - pod tim simplificiranim, iz konteksta istrgnutim naslovom režimski mediji uglavnom prenose izjavu koju je predsjednik HDZ-a jučer dao u Matici Hrvatskoj, uoči okruglog stola o budućnosti europske obrane. Uglavnom su ignorirali i njegovu oštru ocjenu dviju godina Milanovićeve vlade, kao i najavu Svehrvatskoga gospodarskog foruma idućeg petka. Što ih neće spriječiti da već danas ili sutra ponovno podvale da se „HDZ bavi samo ideologijom“. Karamorkove odgovore na pitanja okupljenih novinara donosimo u cijelosti:

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara danas je objavio da je prikupio 650 tisuća potpisa. Treba li se referendum održati?

Prije svega, Hrvatska mora biti vjerodostojna. Ne bi se smio dirati paket manjinskih prava koji smo potpisali u poglavlju 23. pristupnog ugovora s EU. Uostalom, prigovarali smo aktualnoj vladi što se doista ružno odnosila spram EU dok je negirala zakon o uhidbenom nalogu. Prema tome, nismo za smanjivanje stečenih prava, no do ovog referenduma, do ove gužve ne bi niti došlo da je Vlada poštivala članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Stoga predlažemo, rekao bih, kompromis: pozivamo Vladu da ispoštuje članak 8. i vjerujem da će onda Stožer povući zahtjev za održavanje referenduma. To bi bio kompromis.

Kaže Milanović da se referendum neće održati sve dok je on premijer. Što iščitavate iz te poruke?

Iščitavam arogantni stil komunikacije s javnošću na razini koji bi odavno trebala biti iza nas. Vidjet ćemo kako će se vlada dalje ponijeti.

Poznato je da ste potpisali zahtjev za referendum. Iz EU, međutim, već stižu - da tako kažemo - upozorenja da to nije u skladu s onime što…?

Upravo sam na to odgovorio te mogu jedino dodati zašto sam potpisao. Potpisao sam iz revolta jer Vlada ne poštuje zakon vlastite države - članak 8. Ustavnog zakona. Da se taj članak poštovao, ne bi se postavljale ploče te se ne bi posljedično stvarale ove bespotrebne međunacionalne napetosti. Moram se zahvaliti našim građanima i hrvatske i srpske nacionalnosti u Vukovaru što su se othrvali ovoj provokativnoj situaciji u koju ih je gurnula Vlada, pokušavajući ih pretvoriti u objekt manipulacije. Ponavljam, potpisao sam iz čistog revolta, u osobno ime, kao građanin, bez medija i bez odijela.

Treba li nam taj referendum?

Referendum ne bi bio potreban da vlada poštuje članak 8. Ustavnog zakona.

S obzirom na uspjeh inicijative „U ime obitelji“ očekujete li suradnju s gospođom Markić u budućnosti?

HDZ je najjača hrvatska stranka, možemo surađivati sa svakim s kime imamo dodirne točke. Mi smo stranka desnog centra, narodnjačka - koja neće ići ni lijevo ni previše desno. Otvoreni smo za suradnju sa svima ako se ne skreće ni u kakve ekstreme.

Je li bilo kakvih kontakata sa gospođom Markić?

Ne, nije bilo kontakata, ali smo podržali inicijativu i pozvali svoje članove i sve građane da zaokruže ZA. Kada su već predsjednik Josipović, g. Milanović i gospođa Pusić onako agresivno iskazali svoje stavove - podcjenjujući sve koji drukčije misle - osjetio sam se pozvanim reagirati. Doista smo željeli da referendum prođe.

Samo rečenicu o dvije godine Vlade?

Dvije godine Vlade - apsolutna nula! Svi negativni trendovi su pojačani. Ne smije se zaboraviti da je 2011. HDZ-ova vlada imala dva kvartala rasta BDP-a, dok njima pada već osmi kvartal za redom! 365 tisuća nezaposlenih! To grad veličine Splita, Rijeke, šeće nezaposlen Hrvatskom, s primarnim egzistencijalnim problemima. Vlada forsira ideološke teme ne bismo li zaboravili na gospodarsku katastrofu u koju nas je dovela. Dobili su mandat da poprave gospodarsku situaciju, a ne da nas svjetonazorski redizajniraju i mijenjaju identitet hrvatskog čovjeka! U čemu, uostalom, neće uspjeti - narod je i kroz ovaj referendum poručio što misli o njima. Kroz referendum koji su sami politizirali, a zauzvrat dobili politički udarac! Kao što su ga dobili i u Vukovaru, kada im je narod okrenuo leđa. 

Kada ćete predstaviti gospodarski plan?

O tome gotovo svakodnevno pričam, no čini se uzalud. Sljedećeg petka, 13. prosinca, organiziramo Svehrvatski gospodarski forum s nizom panela: percepcija Hrvatske u inozemstvu, zašto ne uspijevaju investicije, odnos spram dijaspore… Na jednom će od panela četvero naših stručnjaka - koji rade na HDZ-ovu programu - prezentirati njegove glavne smjernice. Ono što ćete čuti u petak doista je kvalitetno: program smo pročekirali s nizom uistinu eminentnih međunarodnih eksperata.

ČLANAK 8. USTAVNOG ZAKONA O PRAVIMA NACIONALNIH MANJINA

I Milanović i Josipović uporno ignoriraju članak 8. unatoč stalnim Karamarkovim pozivima da se očituju o njemu. Boje se. Što je najbolja potvrda da je HDZ u pravu. Stoga taj članak, po tko zna koji put, ponovno navodimo:

„Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima“.

Vladajući se ponašaju kao da taj članak ne postoji! A svaki se zakon mora integralno tumačiti i primjenjivati. Prije nego što su postavili prvu ćiriličnu ploču, morali su provjeriti hoće li ona pridonijeti „poštivanju pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima“

Odgovor je više nego jasan: ploče su pridonijele upravo posve suprotnom od onog što propisuje Ustavni zakon - razvijanju nerazumijevanja i nesnošljivosti! Što je očito i bio cilj vladajućih.