(VIDEO) Učinjen je kapitalan korak za postizanje nagodbe, a sada slijedi pravni posao. Poslovanje Agrokora je stabilizirano. Štoviše, ono raste. Uvjerena sam da će Agrokor ostati jedna od temeljnih kompanija koja vuče gospodarstvo naprijed, ali na fer tržišnim i kvalitetnim poslovnim osnovama. Više nikada se ne bi smjela ponoviti neplaćanja ili nedopustivo dugi rokovi plaćanja te nedopustiva ovisnost malih o velikima - istaknula je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) dr. sc. Martina Dalić gostujući jučer u Dnevniku HTV-a, a danas u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Prenosimo, objedinjeno, i ostale njezine važne poruke iz oba gostovanja:

O ODVAŽNOM RJEŠAVANJU GOLEME KRIZE

Kriza Agrokora bila je najveći izazov ove Vlade i najveća kriza u Hrvatskoj od početka tranzicije, a i jedan od dva najveća procesa restrukturiranja u svijetu danas. A taj proces nije pao na teret poreznih obveznika! Pritom treba podsjetiti na činjenicu da je prije godinu dana izvanredni povjerenik zatekao 6 kuna i 2 lipe na računu Agrokora, a danas je na tome istom računu milijarda i 525 milijuna kuna. Svi dosadašnji rezultati pokazuju da su svladani sistemski rizici koji su prijetili cijelome gospodarstvu da je došlo do nekontroliranog stečaja Agrokora.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostvarili-smo-sve-ciljeve-ocuvali-agrokor-i-radna-mjesta-pomogli-dobavljacima-i

O VLASNIČKOJ STRUKTURI

Smisao nagodbe jest da buduće poslovanje koncerna bude održivo. Agrokor će nastaviti poslovati kao privatna kompanija u vlasništvu vjerovnika. Struktura vjerovnika određuje strukturu vlasništva. Naplata preko udjela u vlasništvu bila je jedina solucija s obzirom na to da Agrokor nije mogao i ne može otplatiti sve dugove vjerovnicima (u ukupnom iznosu od 57 milijardi kuna - op. ur.). Naplata će se, dakle, obaviti jednim dijelom kroz vlasništvo, drugim kroz zadržavanje određenih kreditnih obveza nove kompanije, a ostatak dugova morat će biti otpisan.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/usuglaseni-su-elementi-nagodbe-sprijecili-smo-krizu-koja-bi-pogodila-cijelo

O „INICIJATIVI“ KOALICIJE SDP-MOST

Zahtjev za mojim opozivom samo je još jedan u nizu politikantskih pokušaja neodgovorne oporbe. Rasprava će potvrditi da su stvarni motivi podnositelja interpelacije na razini političkoga populizma. Oni ovaj vrlo veliki problem, koji smo predanim angažmanom doveli na korak do rješenja, i dalje nastoje koristiti u dnevnopolitičke interese. Jučerašnji dogovor o osnovnim elementima nagodbe najbolji je dokaz da su Vladini potezi bili pravodobni, kvalitetni i na korist hrvatskog gospodarstva. Saborska procedura zahtjeva da se ta rasprava provede. Ona će se provesti u skladu s poslovnikom i od svega toga neće biti - ništa!

REFORMSKI ISKORACI

Potpredsjednica Dalić je u radijskoj emisiji "A sada Vlada" govorila i o Vladinim reformskim iskoracima tijekom ove godine, s naglaskom na mirovinskoj i obrazovnoj reformi te daljnjim poboljšanjima u području investicijskog okruženja i  učinkovitosti državne administracije. Cijeli intervju može pogledati na sljedećem linku:

http://vijesti.hrt.hr/438495/dalic-agrokor-najveci-izazove-vlade-i-najveca-kriza-od-pocetka-tranzicije