U sanacijskimvijećima bolnica su ljudi iz ministrova užeg kabineta koji nisu bili sposobnistvoriti financijski plan i održivost sustava, kazao je predsjednik Odbora zazdravstvo Ante Ćorušić.

Upozorio je dapo novoj odluci o cijenama zdravstvenih usluga krši se zakon o zdravstvenojzaštiti, zdravstvenom osiguranju i pravima.

Samimsmanjenjem cijene dijagnostičkih i operacijskih postupaka dolazimo do mogućegodugovlačenja dijela liječnika s primjenom adekvatne zdravstvene zaštite kakone bi probili bolničke proračune, upozorio je Ćorušić.

"Budući dase nije dogodila niti jedna strukturna promjena u sustavu zdravstva, taj sustavće i dalje funkcionirati isto kao i do sada, i on će i dalje generirati gubitkei nove dugove", ocijenio potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Komentirajućinajavljenu sanaciju bolnica Reiner je kazao kako je pompozno najavljena, a zbognje se digao kredit od 5 milijarda kuna.

"Nažalost, neće se dogoditi sanacija jer će se što državnim, štožupanijskim bolnicama pokriti samo dio dugova", kazao je Reiner te naglasioda je stvarni dug u zdravstvu od 6,5 do sedam milijarda kuna.

Podsjetilo se dasu se državne i županijske bolnice više puta sanirale, a nova sanacijainterpretirat će se kao zasluga pojedinca i njegovo mesijansko poslanje.